Контракти.ua

580  —  26.04.23
Байден балотується, але цифри не на його користь: які шанси вдруге обратись у найстаршого президента США
Байден балотується, але цифри не на його користь: які шанси вдруге обратись у найстаршого президента США

Стосовно ж питання України, безперечно, риторика Байдена набагато більш прихильна до українців.

Президент Сполучених Штатів Джо Байден оголосив, що йде на другий президентський термін. Вибори у США мають відбутися в листопаді 2024 року. Його партнеркою - кандидаткою у віце-президентки залишиться Камала Гарріс, йдеться в ТСН.

Рівно о 6 ранку за місцевим часом на офіційному твіттер-акаунті президента Байдена з’явилося повідомлення із трихвилинним відеороликом, в якому Байден прямо говорить, що він балотуватиметься на другий термін і завершується це відео словами, які можна перекласти - давайте закінчимо або довиканаємо роботу.

У відео Байден позиціонується як альтернатива експрезиденту Дональду Трампу, який теж вже оголосив про намір балотуватися. Чинний президент намагатиметься об’єднати електорат довкола ідеї свободи та фундаментальних прав людини, на які зазіхають республіканці. У відео є кадри із заховлення прихильниками Трампа Капітолію, є відсилка до заборон прав жінок на аборти та гендерну нетерпимість.

У ці хвилини має розпочатися виступ Байдена, в якому, згідно анонсу Білого дому, він докладно скаже про свою економічну політику. А цієї п’ятниці зустрінеться із ключовими донорами своєї компанії, які під час минулих перегонів робили внески в його виборчий фонд. Але, як кажуть оглядачі, робочий графік президента не надто зміниться, він не поїде одразу у виборчий тур.

Щодо шансів Джо Байдена, то останні цифри опитування, на замовлення телекомпанії NBC, зробленого ще до цього оголошення, свідчать, що лише 26% американців вважають, що Байдену слід висуватися на другий термін. А 70% - що не треба. Але серед виборців демократів цифри нижче - 51% сказав, що Байдену не слід висуватися. Ну і головною причиною, чому "ні" - його виборці називають вік. Байдену нині 80 і він вже найстарший президент США. На цьому аргументі грає і його колишній, та не виключено, і майбутній суперник Дональд Трамп, хоча сам він не набагато молодший - у червні Трампу виповниться 77.

Стосовно ж питання України, безперечно, риторика Байдена набагато більш прихильна до нас.