Контракти.ua

356  —  25.04.23
Вихід на кордони 1991 року: Буданов пояснив, чи буде Крим фіналом
Вихід на кордони 1991 року: Буданов пояснив, чи буде Крим фіналом

Він наголосив, що війну в Україні вже нереально вже завершити без вирішення територіальних проблем.

Начальник ГУР Міноборони України Кирило Буданов заявив, що вихід ЗСУ на кордони 1991 року цьогоріч – цілком реальне завдання, а фіналом вважатиметься звільнення Криму.

Про це Буданов розповів у інтерв’ю "РБК-Україна". Пише ТСН. 

Зокрема, він відповів на запитання щодо свого попереднього прогнозу про те, що до літа українські війська зайдуть до Криму.

"Згідно з тим, як усе має відбуватися, все буде проходити по поверненню всіх наших кордонів. Я не знаю, навіщо ви так акцентуєте увагу на Криму, бо я вам можу прямо сказати: Крим – це частина території України, без повернення Криму ситуація не завершиться. Ніхто її не завершить, як би не хотів", – зазначив керівник розвідки.

Журналістка пояснила, що акцентує увагу на півострові тому, що, згідно з оцінками Буданова, "десь зараз ми вже маємо заходити в Крим, до літа".

"Десь зараз ми маємо повернути всю територію, з часом. Час у нас ще є", – прокоментував начальник ГУР.

Він також відповів, чи вважатиметься звільнення Криму фіналом.

"Якщо Крим буде останнім забраний – це фінал. Якщо Крим буде першим забраний, а Донбас ще не забраний – то це не фінал", – сказав Буданов.

Він назвав цілком досяжним завданням вихід українських сил на кордони держави станом на 1991 рік.

"Завершити цю війну можна виключно одним шляхом – це поверненням кордонів у будь-якій формі, але кордонів наших зразка 91-го року. Неможливо, нереально вже завершити цю війну без вирішення територіальних проблем. Україна ніколи не піде на те, щоби віддати якусь частину територій", – наголосив начальник військової розвідки.

Що казав Буданов про вихід на кордони 91-го року і Крим раніше

У вересні 2022 року Буданов оцінив, що "після зими почнеться завершення конфлікту з виходом на першому етапі на адмінкордони 1991-го".

Очільник ГУР також прогнозував, що українські війська можуть зайти до Криму до кінця весни 2023 року.

Водночас у лютому Буданов зазначав, що вихід ЗСУ на кордони 1991 року необов'язково означатиме закінчення війни. Не виключено, що її доведеться перевести у формат "незмінної оборонної операції", як в Ізраїлі.