Контракти.ua

1740  —  24.04.23
Астрономи NASA виявили смертельну загрозу для планет, подібних на Землю
Астрономи NASA виявили смертельну загрозу для планет, подібних на Землю

Вибух наднової зірки може створити велику дозу рентгенівського випромінювання, яке зітре все живе на планеті.

Під час спостережень за 31 надновою зіркою, які проводили астрономи NASA з використанням рентгенівської обсерваторії Chandra, було виявлено, що смертельні дози випромінювання можуть упродовж тривалого часу досягати планет, розташованих на відстані приблизно 160 світлових років. Пише ТСН. 

Про це повідомляє NASA.

“Коли цей вибух відбувається, він може створити велику дозу рентгенівського випромінювання, яке досягатиме планети, схожої на Землю, упродовж місяців або років після вибуху та може тривати протягом десятиліть. Такий інтенсивний вплив може спровокувати вимирання на планеті”, – йдеться у повідомленні.

Науковці зазначають, що така планета як Земля під час цього процесу може втратити значну частину озону, який захищає життя від небезпечного ультрафіолетового випромінювання зірки-господаря. Це також може призвести до загибелі широкого кола організмів, особливо морських, які є основою харчового ланцюга, що призведе до вимирання.

Після багатьох років смертельного рентгенівського опромінення від взаємодії наднової зірки та впливу ультрафіолетового випромінювання від зірки-господаря планети, схожої на Землю, може утворитися велика кількість діоксиду азоту, що спричинить коричневий серпанок в атмосфері, як показано на ілюстрації. Земельні масив також можуть втратити зелений покрив  через пошкодження рослин. У NASA стверджують, що Земля і Сонячна система зараз знаходяться в безпеці з боку потенційних вибухів наднових зірок, але багато інших планет у Чумацькому Шляху – ні.

Нагадаємо, космічний телескоп NASA "Джеймс Вебб" дослідив екзопланету розміром із Землю. Але нові спостереження не виявили жодних ознак атмосфери на ній.