Контракти.ua

567  —  18.04.23
Найбільший банк Кіпру закриває рахунки росіянам
Найбільший банк Кіпру закриває рахунки росіянам

Найбільший банк Кіпру Bank Of Cyprus минулого тижня почав розсилати клієнтам-громадянам Росії, повідомлення про те, що їхні рахунки будуть закриті.

Першою про це повідомила компанія Main Partner Trust, яка надає комплексні послуги клієнтам на Кіпрі, а також підтверджує з посиланням на джерело у банківській сфері російська редакція журналу Forbes.

У листі клієнтам банку повідомляють, що їхні рахунки будуть закриті протягом двох місяців з моменту одержання листа, оскільки дані користувача не відповідають правилам процедури «Знай свого клієнта».

У Main Partner Trust заявляють, що «тригером» для банку може бути податкове резидентство Росії. Також приводом для закриття рахунку може бути наявність доходу від санкційного бізнесу в Росії (наприклад, дивідендів або зарплати для співробітників на видаленні санкційних компаній), нетипова посвідка на проживання, наприклад тип F або візитер.

Джерело російського видання на банківському ринку заявило, що Bank Of Cyprus закривав рахунки росіянам і раніше. Причому часто під цю процедуру потрапляли навіть старі рахунки клієнтів, які давно живуть на Кіпрі.

Рішення про закриття рахунків росіян у кіпрському банку в компанії-консультанті пов'язують із побоюванням британських та американських санкцій, які забороняють надання консультаційних, маркетингових, IT, юридичних, інжинірингових послуг і компаніям та фізичним особам з Росії. Нещодавні пакети санкцій США включають заходи, які припиняють обхід попередніх обмежень. В останньому пакеті Кіпр лідирував за кількістю осіб, доданих до SDN-листу за допомогу в обході минулих санкцій.

Зокрема, наразі процедуру закриття рахунків ініціював лише банк Кіпру, але інші банки також розпочнуть «чистку».

Bank Of Cyprus вважається найбільшим на Кіпрі. За підсумками минулого року на банківських депозитах росіяни зберігали понад 700 000 євро. Це на 6% більше, ніж за рік до цього і не враховуючи кіпрські компанії, якими володіють громадяни Росії.

Статьи по теме
НБУ оцінив кількість платежів та переказів в Україні
НБУ оцінив кількість платежів та переказів в Україні

Кожен українець за пів року здійснює в середньому 90 безготівкових операцій з платіжними картками та 41 кредитовий переказ.
30.04 — 155

НБУ перевищив очікування банкірів: облікову ставку знижено на один відсотковий пункт
НБУ перевищив очікування банкірів: облікову ставку знижено на один відсотковий пункт

Згідно з рішенням національного регулятора, від 26 квітня 2024 року облікова ставка становитиме 13,5%, а на кінець року її можуть знизити до 13%.
27.04 — 181

У якій валюті українці зберігають свої гроші і в яких банках: дані НБУ
У якій валюті українці зберігають свої гроші і в яких банках: дані НБУ

У лютому 2024 року українці зберігали у банках Фонду гарантування вкладів фізичних осіб 1 трлн 208 млрд. гривень. При цьому 35,4% вкладів були в іноземній валюті.
09.04 — 207