Контракти.ua

389  —  14.04.23
Треба перетворити Чорне море на море НАТО — Кулеба
Треба перетворити Чорне море на море НАТО — Кулеба

Захід не має послідовної Чорноморської стратегії, тоді як у Росії вона завжди була.

Перший наступ Росії на територіальну цілісність України відбувся на острові Тузла. Настав час перетворити Чорне море на те, чим стало Балтійське море, – на море НАТО. Пише ТСН. 

Про це, виступаючи на Першій конференції з безпеки в Чорному морі, яка відбувається в Бухаресті, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Безпека Чорноморського регіону напряму пов’язана з повною деокупацією й демілітаризацією Криму й Чорного моря.

"Щоразу, коли ви чуєте, як хтось із будь-якого куточка світу каже, що Крим є чимось особливим і його неварто повертати Україні, ви маєте знати одне. Україна категорично не згодна з цими заявами.  Немає різниці між Севастополем, Донецьком, Луганськом, Києвом чи іншим українським містом. Всі вони мають і знову будуть Україною", - заявив Кулеба.

За його словами, Росія завжди була готова до великої імперіалістичної війни, щоб провести чергову Ялтинську конференцію для поділу Європи на сфери впливу.

Міністр нагадав, коли 2008 року керовані страхом, перед Україною та Грузією зачинили двері НАТО, Росія швидко відповіла атакувальними діями.

"Майбутній саміт НАТО у Вільнюсі – вдалий час для виправлення помилок минулого, зробити рішучий крок вперед на шляху до членства України в НАТО, й показати, що двері не тільки відкриті, але й є чіткий план, коли і як Україна вступить до НАТО", - підсумував Дмитро Кулеба.

Нагадаємо, очільник МЗС України Дмитро Кулеба раніше заявив, що Україну категорично не влаштує чергове підтвердження принципу відкритих дверей на саміті НАТО у Вільнюсі. За його словами, настав час зробити крок до цих дверей.