Контракти.ua

23413  —  11.04.23
Міжнародна IT-компанія Crayon досі активно працює в Росії та продовжує набір персоналу до московського офісу
Міжнародна IT-компанія Crayon досі активно працює в Росії та продовжує набір персоналу до московського офісу

Навесні 2023 року всім уже стало зрозуміло, що з такою армією, як зараз має Росія, захоплення Києва нереальне ні “за три дні”, ні за три місяці, ні навіть за рік. Тим часом, поки російські війська вже рік беруть Київ, Європарламент запроваджує десятий пакет санкцій проти Росії і готується до одинадцятої. Але наскільки вони є дієвими і чи пристосувалися за рік ті, кому санкції не перешкода? Наприклад, якщо продаж техніки та електроніки хоч якось можна контролювати, то як контролювати поширення ПЗ?

Російська історія норвезької компанії з інтеграції ПЗ Crayon почалася ще в 2018 році, коли росіяни з Softline придбали 10,1% акцій свого норвезького конкурента Crayon Group. На той момент купівля обійшлася їм, за оцінками журналістів газети “Ведомости”, у $12 млн. За ці гроші холдинг Softline придбав не лише прибуткову компанію, а й отримав доступ до норвезької експертизи в галузі SAM (Software Asset Management) та можливості масштабування цієї експертизи всіх пріоритетних напрямках розвитку холдингу. Здійснювати цю угоду допомагав віце-президент із Центральної та Східної Європи Crayon Group, виходець із Росії, Олександр Кутовський. Пізніше, у 2019 році Crayon повноцінно вийшла на ринок Росії та зареєструвала нову юридичну особу - ТОВ "Крайон". Кутовський став її співзасновником із часткою 1% акцій.

Компанія розпочинала діяльність з невеликого офісу в 20 співробітників, але пізніше штат було розширено до 60 осіб, а серед основних клієнтів групи з'явилися великі російські державні та приватні компанії, такі як Сбербанк, Аерофлот, ДоДо-піца і навіть уряд Москви. Своїм клієнтам Crayon продавав продукти від таких світових лідерів у розробці програмного забезпечення як Microsoft, AWS, SAP, Google та IBM.

Бізнес йшов добре. Компанія стала партнером Microsoft в Росії, представляла на російському ринку як свої власні розробки, так і програмне забезпечення вендорів і в 2021 оборот російської доньки становив вже 2 мільярди 166 мільйонів рублів.

На початку березня, після повномасштабного вторгнення РФ в Україну компанія опублікувала заяву, в якій засудила агресію та висловила стурбованість долею своїх співробітників в Україні та РФ. Однак, як і по всій Європі, далі занепокоєння справа не пішла. Компанія продовжувала працювати в Росії, надаючи послуги всім своїм ключовим клієнтам. Майже за 2 місяці, наприкінці квітня 2022 року на сайті з'явилася новина про те, що Crayon припиняє операції в Росії. У той же час у складі акціонерів сталися незначні зміни - Олександр Кутовський збільшив свою частку в компанії до 10%, а серед акціонерів з'явилися також Вадим Юн і Володимир Єронін - менеджери російського представництва. Частка материнської компанії знизилася до 80%.

Але повністю з російського ринку компанія так і не вийшла, а її управління в Росії взяв на себе віце-президент з Центральної та Східної Європи Олександр Кутовський. Використовуючи зв'язки з європейською компанією, Кутовський організовує роботу офісу, а дані з відкритих джерел свідчать про те, що компанія активно розвивається і розширює штат фахівців.

Наприклад, цікава ситуація з інтернет-сайтом російського офісу. Він, як і раніше, знаходиться за адресою crayon.ru. Цей сайт дещо відрізняється від загального корпоративного сайту групи, але за даними сервісу whois домен зареєстрований на те саме ТОВ “Крайон”.

На сайті йдеться про ті ж послуги, що надавалися фахівцями Crayon Russia до повномасштабного вторгнення. Крім того є ще один сайт компанії, який максимально нагадує корпоративний сайт групи, але описує роботу саме російського офісу. За адресою www.crayonmsk.space можна знайти новини, які трапилися в російському представництві норвезької компанії за підсанкційний 2022 рік. Тут і кейси клієнтів, і повний опис рішень, які постачаються в Росію в обхід санкцій, та активний набір персоналу під проекти. Наприклад, зараз компанія шукає не менше 5 IT-фахівців на роботу в московському офісі чи віддалено. У розділі про команду присутні вже згадані Кутовський та Єронін. Решта команди на сайті не представлена, проте в бізнес-мережі Linkedin через пошук по людях можна знайти більше 20 осіб, які вказали Crayon Russia як своє нинішнє місце роботи.

Сліди обходу санкцій та повноцінної роботи компанії на російському ринку залишилися і в картотеці арбітражних справ Росії. Так, російський офіс Crayon вже восени 2022 року, коли українська армія звільняла Харківську область, судився з Нижегородським водоканалом (Нижній Новгород) з приводу оплати наданих у санкційному 2022 році послуг на більш ніж 22 мільйони рублів. Відповідне рішення є у відкритому доступі у картотеці арбітражних справ РФ. Цю справу компанія виграла і тепер обов'язково отримає гонорар і із цієї суми заплатить податки до бюджету агресора.

Власне, за більш ніж рік повномасштабного військового вторгнення Росії в Україну тільки з боку Євросоюзу введено вже 10 пакетів санкцій. Свої окремі санкції проти Росії вводили Сполучені Штати Америки, Канада, Великобританія, Японія, Австралія та багато інших країн. Але вже зараз, на прикладі компаній на кшталт Crayon стає зрозуміло, що дотримання санкцій не турбує нікого, крім українців. І, судячи з останніх новин, це починає доходити і до європейських чиновників. Як заявив голова європейської дипломатії Жозеп Боррель, одинадцятий пакет санкцій вже у квітні буде повністю присвячений закриттю лазівок для обходу антиросійських санкцій із попередніх пакетів.

Можливо, в нові санкційні списки увійде і менеджмент європейських компаній, який підтримує і розвиває діяльність російських офісів.