Контракти.ua

3298  —  11.04.23
Винищувач з РФ ледь не збив британський розвідувальний літак біля України: наблизився та випустив ракету
Винищувач з РФ ледь не збив британський розвідувальний літак біля України: наблизився та випустив ракету

Останні злиті секретні документи Пентагону розкривають, що минулого року російський винищувач ледь не збив британський літак-розвідник RC-135 біля узбережжя окупованого Криму.

Інцидент стався 29 вересня 2022 року в міжнародному повітряному просторі над Чорним морем, коли два російські винищувачі Су-27 перехопили RC-135, літаючи "нерозважливо". Один із літаків наблизився до британського на відстань 5 метрів, а згодом і випустив ракету - теж на відстані. Пише ТСН. 

Про це пише Washington Post з посиланням на один із військових документів США, злитих нещодавно у Мережу.

Інцидент міг втягнути Сполучені Штати та їхніх союзників по НАТО безпосередньо у війну в Україні. За договором НАТО, якщо член військового альянсу стає жертвою збройного нападу, всі члени альянсу розглядають це як напад на них і колективно реагують.

Інцидент підкреслює балансування, якого намагаються дотримуватися західні військові, прагнучи допомогти ЗСУ і зібрати інформацію про війну, не втягуючись водночас у прямий конфлікт з Москвою.

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес розповів про це Палаті громад у жовтні 2022 року, але тоді він не описував проблему словами "майже збитий" і пояснив запуск ракети "технічною несправністю". За його словами, він говорив про це з російськими високопосадовцями з оборонного відомства.

Зазначимо, що представники американського оборонного відомства відмовилися коментувати зміст витоку документа.

Нагадаємо, що Міністерство оборони Румунії опублікувало фото перехоплення двох російські винищувачів Су-27, що летіли над міжнародними водами в зоні відповідальності НАТО.