У 2023 році святкування Великодня обійдеться українцям дорожче, ніж роком раніше, оскільки ціни на великодній кошик зросли. Напередодні свята традиційно підвищуються ціни на м'ясо та ковбаси.
Експерти розповіли «24 каналу», як зміняться ціни на м’ясо перед Великоднем.
Директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко зазначив, що буженина та домашня ковбаса будуть одними із найдорожчих продуктів перед Великоднем:
У порівнянні з цінами у 2022 році, буженина подорожчала на 31%, сало зросло на 38,4%, а домашня ковбаса – на 9,4%.
«Купівельна спроможність середньостатистичного українця дуже обмежена, особливо в постраждалих областях, де проходили бої з російськими окупантами, тому при підготовці до Великодня українці змушені будуть економити», – пояснив Лупенко.
Так, у цьому році великодній кошик для чотирьох осіб обійдеться у суму 1 208,78 грн. Це на 24,4% дорожче, ніж було торік.
Науковці з Інституту аграрної економіки прогнозують, що напередодні великодніх свят ціни на м'ясо зросли в межах 5–7%.
Провідна наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку Інституту аграрної економіки Наталія Копитець зазначила, що з початком року у роздрібній мережі всі види м’яса здорожчали, окрім курячого філе, свинячої грудинки та соленого сала. Ціни на них зменшилися на 0,3–2,8%.
Від початку 2023 року в Україні на 1-3% подорожчала яловичина (гуляш та ребра), свинина (лопатка та ошийок). А курятина (гомілки та стегна) від початку 2023 року зросла в ціні на 5-10%.