Контракти.ua

686  —  11.04.23
Reaper був не першим. Літаки РФ ледь не збили літак-розвідник Британії минулого року, - WP
Reaper був не першим. Літаки РФ ледь не збили літак-розвідник Британії минулого року, - WP

Минулого року російський винищувач ледь не збив британський літак спостереження. Інцидент стався 29 вересня біля узбережжя Криму.

Про це йдеться в документах Пентагону, що просочилися, повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Washington Post.

У документі, який викликав розслідування Міністерства юстиції, цей інцидент називається "майже збитим UK RJ", що є відсиланням до прізвиська Rivet Joint, яке зазвичай використовується для розвідувальних літаків RC-135. Цей літак використовується для збору радіопередач та інших електронних повідомлень.

У жовтні міністр оборони Великої Британії Бен Воллес розповів про інцидент у Палаті громад Британії, заявивши, що два російські винищувачі Су-27 перехопили RC-135 у міжнародному повітряному просторі над Чорним морем, пролетівши "нерозважливо", причому один літак наблизився до британського літака на відстань 4,5 метра.

За його словами, один із російських винищувачів "випустив ракету" на відстані. Однак міністр тоді не став описувати цей інцидент як близький до збиття і пояснив запуск ракети "технічною несправністю".

Видання зазначає, що цей інцидент підкреслює баланс, який західні військові чиновники намагаються підтримувати, намагаючись надати допомогу українським військовим і зібрати інформацію про війну, не втягуючись при цьому в прямий конфлікт із Москвою.

Російські офіційні особи намагаються представити країни НАТО як агресорів, тоді як Сполучені Штати та їхні союзники заявляють, що вони підтримують Україну, але не воюють проти Росії.

Нагадаємо, 14 березня російські винищувачі Су-27 збили американський дрон MQ-9 Reaper, який веде розвідку в міжнародному повітряному просторі над Чорним морем.

При цьому США видалили конфіденційне програмне забезпечення зі збитого дрона і заявили, що в ньому немає цінної для Росії інформації.

Статьи по теме
Трамп у разі перемоги на виборах може розпочати
Трамп у разі перемоги на виборах може розпочати "економічну атаку" на Китай, - WP

Дональд Трамп обговорює запровадження імпортних мит у Сполучених Штатах у розмірі 40, або 60% на китайські товари у разі своєї перемоги на президентських виборах.
29.01 — 442

Цар без імперії. Путіну потрібна військова перемога для особистого виживання, - WP
Цар без імперії. Путіну потрібна військова перемога для особистого виживання, - WP

Російський президент Володимир Путін любить зображувати з себе нового царя, подібного до Петра I або Івана Грозного, тобто "збирача руських земель". Але через рік війни в Україні еліти всередині країни вже кажуть, що йому потрібна військова перемога, щоби забезпечити власне виживання.
22.02.23 — 804

У найближчому оточенні Путіна з'явився критик його дій у війні проти України, - WP
У найближчому оточенні Путіна з'явився критик його дій у війні проти України, - WP

Президент Російської Федерація Володимир Путін зіткнувся з критикою в найближчому оточенні щодо його ведення війни проти України. Водночас немає ознак того, що йому загрожує відсторонення від влади.
08.10.22 — 1412