Контракти.ua

653  —  09.04.23
"Витік" документів Пентагону: "вагнерівці" намагались купити зброю у Туреччині

Російська ПВК Вагнера на початку лютого намагалась купити зброю в Туреччині, яка входить до НАТО.

Про це повідомила Washington Post з посиланням на "витік" документів Пентагону.

На початку лютого представники "Вагнера" зустрічалися з турками, щоб обговорити закупівлю зброї та обладнання для потреб ПВК в Малі й Україні, йдеться в одному з документів. У ньому стверджується, нібито тимчасовий президент Малі Ассімі Гоїта висловив готовність купити зброю в Туреччині для потреб ПВК Вагнера.

З оприлюднених матеріалів не ясно, чи знав уряд Туреччини про ці розмови і яким був результат. Речник турецького уряду відмовився від коментарів, а посольство Малі у Вашингтоні не відповіло на запит.

Ще на двох сторінках "витоку", які стосуються ПВК Вагнера, повідомляється про плани щодо вербування російських зеків для війни проти України та залежність Збройних сил РФ від найманців.

Washington Post заявила, що їй вдалося ідентифікувати користувача, який ще місяць тому першим оприлюднив документи на Discord. Нібито йдеться про мешканця Південної Каліфорнії. Він стверджує, що знайшов їх на "одному сервері", який вже закрили. З Discord документи потрапили на 4chan, а потім – у Telegram і Twitter. У Пентагоні дізнались про "виток" лише на початку квітня, коли дані потрапили у ЗМІ.

Статьи по теме
Загибель Пригожина майже напевно матиме глибокий дестабілізуючий вплив на
Загибель Пригожина майже напевно матиме глибокий дестабілізуючий вплив на "групу Вагнера", – МО Британії

Станом на зараз немає точних доказів того, що власник "групи Вагнера" Євген Пригожин був на борту бізнес-джету, що зазнав аварії в Тверській області 23 серпня. Однак існує велика ймовірність того, що він справді мертвий.
25.08.23 — 643

Росія
Росія "призупиняє" участь у ключовій ядерній угоді з США

Росія призупиняє участь у Договорі про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО-III) між нею та Сполученими Штатами Америки.
21.02.23 — 1161

Путін перевів ядерну зброю в
Путін перевів ядерну зброю в "особливий режим"

Президент Росії Володимир Путін наказав Міноборони перевести російські сили стримування на особливий режим бойового чергування. Він дав цей наказ на зустрічі з начальником Генштабу ЗС РФ Валерієм Герасимовим та міністром оборони Сергієм Шойгу.
27.02.22 — 926