Контракти.ua

456  —  07.04.23
Польща домовилася з Україною тимчасово припинити імпорт зерна, - міністр
Польща домовилася з Україною тимчасово припинити імпорт зерна, - міністр

Польща тимчасово припинить закупівлю українського зерна, оскільки через імпорт почалися проблеми з цінами на внутрішньому ринку.

Як повідомляє РБК-Україна з посиланням на Polskie Radio, про це заявив міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус.

"Українська сторона виступила з пропозицією на деякий час сильно обмежити, а на даний момент навіть повністю припинити надходження зерна до Польщі. Про транзит не йдеться - він дуже уважно контролюватиметься", - розповів Телус на спільному брифінгу з українським колегою Миколою Сольським.

Він подякував чиновнику з України за готовність разом вирішувати проблему, що виникла на польському ринку зерна.

"Ми, ймовірно, зустрінемося у п'ятницю (14 квітня - ред.). Ми підпишемо документ, який визначить те, що ми сьогодні встановили, про що ми сьогодні домовилися. Це буде документ, який реалізовуватиметься спільно українською та польською сторонами", - додав польський міністр.

При цьому Сольський уточнив, що українська сторона утримається від експорту пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику до Польщі до нового сезону. Продаж зернових Польщі відбуватиметься лише у разі дозволу Варшави.

"Ми розраховуємо на максимально конструктивну позицію польської сторони при транзиті українського зерна до польських портів та портів інших країн ЄС", - заявив український міністр, додавши, що сторони домовилися про ще одну зустріч на початку літа.

Нагадаємо, раніше у Польщі фермери вимагали від влади повернути мито на зерно з України та розпочали протести, оскільки воно стало надто дешевим і значно вплинуло на ціни в країні.

Статьи по теме
Україна може отримувати до 70 млрд на рік, якщо збільшить ренту за транзит російської нафти, - нардеп
Україна може отримувати до 70 млрд на рік, якщо збільшить ренту за транзит російської нафти, - нардеп

Україна має збільшити ренту за транзит російської нафти, яка йде по нашій території до європейських країн. Якщо ця рента складатиме навіть 30% від ціни одного бареля, це дасть бюджету додатково 70 млрд гривень.
01.05 — 272

Україна вперше повністю пройшла зиму на власному газі, -
Україна вперше повністю пройшла зиму на власному газі, - "Нафтогаз"

Україна вперше пройшла зиму використовуючи лише власний газ для опалювального сезону.
02.03 — 310

Україна надала аварійну допомогу енергосистемі Польщі
Україна надала аварійну допомогу енергосистемі Польщі

У ніч на 25 грудня національна енергетична компанія Укренерго надала аварійну допомогу на запит польського оператора системи передачі PSE, отримавши від нього надлишок електроенергії,
25.12.23 — 442