Контракти.ua

563  —  02.04.23
Данілов опублікував дванадцять кроків деокупації Криму
Данілов опублікував дванадцять кроків деокупації Криму

Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов представив план деокупації Криму, в якому зазначає, що зрадники та російські ставленики будуть цілями номер один під час звільнення півострова, а концепція має на меті припинити будь-які розмови в майбутньому на тему «приєднання Криму до Росії».

Стратегію під назвою "12 кроків деокупації Криму" він опублікував у Facebook.

Першим пунктом Данілов поставив питання щодо проєкту та місця розташування в Криму пам’ятника «русский военный корабль идёт на@уй». Зокрема він запропонував використати для цього п'єдестал пам‘ятника затопленим кораблям у Севастополі.

У другому пункті він зазначив, що крім кримінального переслідування за колабораціонізм і держзраду розробляється люстраційний механізм персональної оцінки, згідно з яким буде визначено рівень відповідальності та ступінь залучення конкретних осіб, громадян України, жителів Криму до підтримки діяльності окупаційних адміністрацій. Такі особи будуть обмежені в праві приймати участь у виборах - обирати і бути обраними.

Третій пункт стосується державних службовців, суддів, прокурорів, працівників правоохороних органів та інших категорій осіб, які станом на 2014 рік знаходились у штаті органів влади України, а після лютого 2014 року працювали в російських окупаційних структурах.

«Українські суди визначать, чи підлягають вони кримінальній відповідальності. Але якщо не підлягають, вони позбавляються державних пенсій в тому числі із забороною подальшого працевлаштування на роботу в держорганах і органах місцевого самоврядування України. «Вовчий квиток» - назавжди», - зазначив Данілов.

Він додав, що пом’якшити відповідальність може співпраця їх силами оборони України та надання важливої інформації.

Пункт чотири передбачає, що Росія «або інше формування, яке буде претендувати на правонаступництво» має видати усіх підозрюваних у державній зраді та в інших кримінальних злочинах осіб, як громадян України, так і громадян РФ, причетних до воєнних злочинів скоєних як в Криму, так і на іншій території держави.

В п’ятому пункті Данілов зазначає, що діяльність пропагандистів «та різного роду експертів», які сприяли окупації, мілітаризації дитячого виховання та розпалюванню ворожнечі проти України українців, кримських татар та інших національностей – буде розслідуватись українськими, а за необхідності міжнародними правоохоронними структурами. Зокрема за вироком суду вони можуть бути позбавлені волі, звань, пенсійного забезпечення, майна та іншого.

Шосте - громадяни Російської Федерації, які незаконно приїхали проживати на Кримському півострові після лютого 2014 року, мають негайно залишити територію України у визначений законом термін.

«Найбільш спритні і розумні вже почали «виїзд», це похвально, а іншим, хто ще продовжує гальмувати, доведеться це робити в режимі булгаківського твору «Біг», - додав Данілов.

Згідно із сьомим пунктом, правочини, вчинені не за українським законодавством після лютого 2014 року, в тому числі щодо нерухомого майна, визнаются недійсними

«Право власності на майно залишається за громадянами України. Якщо воно привласнене або націоналізоване, окупантами майно повертається власникам», - зазначив секретар РНБО.

Він зазначив, що майно, придбане громадянами РФ в Криму, буде націоналізоване.

Керченський міст буде демонтовано з метою забезпечення повної свободи мореплавства в рамках програми відшкодування збитків – йдеться у пункті восьмому плану Данілова.

Пункт дев’ять передбачає реалізацію комплексної програми «Детоксикація» - нейтралізація наслідків багаторічної дії російської пропаганди на суспільну свідомість частини населення півострова. Зокрема Данілов передбачає, що жителів Криму, які були прихильниками російської окупації, в законний спосіб долучать до громадських робіт із відбудови зруйнованих українських міст, ексгумації та перепоховання жертв російської агресії та надаватимуть максимальний доступ до інформації щодо злочинів путінського режиму.

«Створення документальної бази фактів російських злочинів проти українських громадян, які чинили спротив окупації. Відновлення в правах українських та кримськотатарських активістів», - означив Данілов пункт десять.

Одинадцятим пунктом він вказує негайне звільнення всіх громадян України, кримських татар, українців, які були переслідувані Росією за політично вмотивованими ознаками з 2014 року з відшкодуванням завданих моральних збитків.

«Ураховуючи місце та роль в ідеології рашизму, системі негативного міфотворення і переписування історії, так званий «город русской славы» перейменовується в «Об‘єкт № 6». Верховна Рада України пізніше приймає рішення про нову назву міста. Можливо, Ахтіар», - підсумував Данілов в пункті дванадцятому, маючи на увазі місто Севастополь.

Секретар РНБО зазначив, що деталізована і юридично вивірена програма із деокупації Криму ще розробляєтся Апаратом РНБО України із залученням широкого кола фахівців та експертів, що буде відображено в новій редакції Стратегії деокупації Криму.

Статьи по теме
Для яких цілей ЗСУ можуть використовувати ATACMS
Для яких цілей ЗСУ можуть використовувати ATACMS

Ракети ATACMS ЗСУ можуть використовувати для знищення пускових установок на території Росії, які атакують Харків, а також для ураження Керченського мосту та цілей РФ на фронті.
вчера, 17:00 — 168

Телемарафон Єдині новини потрапив у звіт щодо порушень прав людини
Телемарафон Єдині новини потрапив у звіт щодо порушень прав людини

Державний департамент США згадав про телемарафон "Єдині новини" як приклад порушення свободи висловлення думок у звіті щодо порушень прав людини у 2023 році.
вчера, 13:30 — 155

Допомога від США дозволить ЗСУ перепочити, але не переломить ситуацію на фронті
Допомога від США дозволить ЗСУ перепочити, але не переломить ситуацію на фронті

Схвалення Сполученими Штатами понад 60 мільярдів доларів допомоги стане свого роду рятівним кругом для українських військових, які опинилися в скрутному становищі, але це навряд чи зможе переломити хід війни.
22.04 — 181