Контракти.ua

385  —  01.04.23
Україна припинить фінансувати дефіцит бюджету за рахунок "друкарського верстата", - Меморандум із МВФ
Україна припинить фінансувати дефіцит бюджету за рахунок

Українська влада в листі про наміри до керівництва МВФ (Меморандумі) зобов'язалася не використати незабезпечену емісію гривні для фінансування дефіциту бюджету у 2023 році.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Меморандум із МВФ.

"Ми віддані відмові від грошового фінансування… Ми зобов'язуємось ліквідувати його у 2023 році", - йдеться у документі.

Як зазначається у документі, грошове фінансування дефіциту несе значні ризики цінової стабільності. 2022 року його обсяг становив 400 млрд гривень.

Якщо виникнуть несподівані критичні потреби у фінансуванні чи затримки у зовнішніх виплатах, українська влада має намір розглянути додаткові заходи, такі як зняття надлишкових державних депозитів, а також запозичення додаткових коштів на ринку державного боргу.

"Ми будемо вимагати грошове фінансування у НБУ тільки в крайньому випадку і в строго обмежених обсягах", - йдеться в меморандумі.

Меморандум із МВФ підписали президент України Володимир Зеленський, прем'єр-міністр Денис Шмигаль, міністр фінансів Сергій Марченко та голова НБУ Андрій Пишний. Він містить добровільні зобов'язання влади країни здійснити певні кроки.

Статьи по теме
Україна готує пенсійну реформу та зміни у допомозі для переселенців: Меморандум із МВФ
Україна готує пенсійну реформу та зміни у допомозі для переселенців: Меморандум із МВФ

Влада України за підтримки Світового банку готує зміни у пенсійній системі та механізмах підтримки вразливих верств населення.
24.03 — 177

Меморандум із МВФ передбачає поступове зростання тарифів на комуналку для населення
Меморандум із МВФ передбачає поступове зростання тарифів на комуналку для населення

Українська влада в листі про наміри до керівництва МВФ допускає поступове підвищення комунальних тарифів для населення під час війни та після її закінчення.
23.03 — 194

МВФ покращив макропрогноз щодо України
МВФ покращив макропрогноз щодо України

Міжнародний валютний фонд (МВФ) оновив макропрогноз України під час третього перегляду програми розширеного фінансування EFF, зберігши прогноз зростання реального ВВП на цей рік у межах 3−4%.
22.03 — 159