Контракти.ua

1357  —  24.03.23
РПЦ відповідальна за війну в Україні – важлива заява Вселенського патріарха
РПЦ відповідальна за війну в Україні – важлива заява Вселенського патріарха

Варфоломій назвав РПЦ відповідальною за воєнні злочини в Україні.

Російська православна церква (РПЦ) поділяє відповідальність за агресію РФ проти України та скоєні злочини. Пише ТСН. 

Про це заявив Вселенський патріарх Варфоломій, повідомляє Reuters.

Варфоломій, який 2019 року розлютив Москву, визнавши новостворену Православну церкву України, заявив, що Кремль використовує РПЦ як "інструмент для досягнення своїх стратегічних цілей".

"Церква і державне керівництво Росії співпрацювали у скоєнні злочину агресії та розділяють відповідальність за злочини, як-от шокувальне викрадення українських дітей", – сказав Вселенський патріарх.

Він запевнив, що готовий допомогти в "духовному відродженні" Росії після війни.

"Наш міжрелігійний діалог має бути зосереджений на способах протистояння і нейтралізації здатності керівництва Московського патріархату підривати єдність та узаконювати злочинну поведінку. Нашим спільним християнським обов’язком є ​​використання сил діалогу, щоб повернути наших російських братів і сестер до нашої спільноти спільних цінностей", – додав Варфоломій.

Раніше повідомлялося, що священники УПЦ МП розпочали збір підписів зі зверненням до патріарха Варфоломія ініціювати найвищий церковний суд над Московським патріархом Кирилом.

Патріарх Кирило благословляв окупантів вбивати україців і заявив, що мобілізовані росіяни, які загинуть в Україні, потраплять до раю.