Контракти.ua

396  —  16.03.23
Російські хакери готують нову кібератаку проти України
Російські хакери готують нову кібератаку проти України

Хакери з Росії можуть готувати нову хвилю кібератак проти України, а також проти організацій з інших країн, які надають допомогу нашій державі,

Про це йдеться у звіті Microsoft, опублікованому в середу, повідомляє Reuters.

Звіт, підготовлений командою з досліджень та аналізу кібербезпеки, містить низку прогнозів щодо діяльності російських хакерів під час війни.

«З січня 2023 року корпорація Microsoft спостерігає, як російські кібергрупи коригують свою діяльність з метою посилення руйнівного впливу та збору розвідувальної інформації про цивільні й військові об'єкти України та її партнерів», – зазначають автори звіту.

За їхніми словами, одна група «схоже, готується до нової деструктивної кампанії».

Microsoft виявила, що особливо активна російська команда хакерів, відома як Sandworm, випробовувала «додаткові можливості програм-здирників, які можуть бути використані для руйнівних атак на організації за межами України, що виконують ключові функції в ланцюгах постачання».

Атаки з використанням цих програм, як правило, передбачають проникнення хакерів на сервери організацій, шифрування даних і вимагання грошей в обмін на відновлення доступу. Програми-здирники також використовуються для прикриття більш зловмисної діяльності, зокрема знищення даних (так звані «чистильники»).

Починаючи з січня 2022 року корпорація Microsoft виявила щонайменше дев'ять різних «чистильників» і два типи програм-здирників, які використовувалися проти більш як 100 українських організацій.

Відповідно до звіту, також зросла кількість прихованих російських кібероперацій, спрямованих на компрометацію українських організацій на Заході.

«У країнах Америки та Європи, особливо в сусідніх з Україною, російські суб'єкти загроз намагаються отримати доступ до урядових і комерційних організацій, які беруть участь у підтримці України», - пояснив генеральний директор Центру аналізу цифрових загроз корпорації Microsoft Клінт Воттс.

Статьи по теме
Українці стали більше звертатися до рекрутингових центрів
Українці стали більше звертатися до рекрутингових центрів

Останнім часом спостерігається збільшення кількості звернень до рекрутингових центрів – не виключено, що це відбувається на тлі набуття чинності з 18 травня нового закону про мобілізацію.
вчера, 15:00 — 150

Україна має близько 25% ППО від необхідного – Зеленський
Україна має близько 25% ППО від необхідного – Зеленський

Україна має лише близько 25% озброєнь, які потрібні для захисту власного повітряного простору.
вчера, 13:59 — 132

Кабмін заборонив відразу направляти на ВЛК тих, хто прийшов у ТЦК уточнити дані
Кабмін заборонив відразу направляти на ВЛК тих, хто прийшов у ТЦК уточнити дані

Громадян, які самостійно прибули у ТЦК для уточнення своїх даних, не можуть відразу направити на військово-лікарську комісію. Для цього їм мають виписати окрему повістку. Це стосується і тих, хто прийшов із заявою про надання відстрочки.
вчера, 13:29 — 155