Контракти.ua

370  —  15.03.23
ЄС близький до укладення угоди на 2 млрд євро щодо поповнення українських та власних запасів боєприпасів, - Politico
ЄС близький до укладення угоди на 2 млрд євро щодо поповнення українських та власних запасів боєприпасів, - Politico

Видання Politico отримало документи, які окреслюють план на 2 мільярди євро як для поповнення запасів в Україні, так і для заповнення власних запасів у Європі.

План складається з двох основних елементів.

По-перше, ЄС витратить 1 мільярд євро на часткове відшкодування країнам, які можуть негайно передати боєприпаси зі своїх власних запасів. По-друге, країни працюватимуть разом, щоб спільно придбати нові боєприпаси на 1 мільярд євро — ідея полягає в тому, що разом вони зможуть укладати більші контракти за нижчою ціною за снаряд.

Посли ЄС обговорять пропозицію, підготовлену дипломатичним крилом ЄС, Європейською службою зовнішніх справ, під час зустрічі в середу.

Зазначається, що ця схема швидко сформувалась протягом останніх тижнів у відповідь на прохання України надати більше боєприпасів, зокрема 155-міліметрових артилерійських снарядів, які їй дуже потрібні для утримання території та початку весняного контрнаступу.

Цифри, як зазначається в одному з документів, відповідають “конкретному запиту міністра оборони України”.

Естонія, яка допомогла почати розмову в лютому про те, як ЄС міг би спільно допомогти заповнити загрозливий дефіцит боєприпасів, підрахувала, що Росія спалює 20 000-60 000 снарядів на день, тоді як Україна намагається розумно використовувати лише від 2 000 до 7 000.

Покрити цю цифру буде нелегко і недешево.

Один чиновник ЄС на умовах анонімності сказав, що поки що країни ЄС надали Україні лише 350 тис. 155-міліметрових снарядів, при цьому ЄС витратив 450 мільйонів євро на часткове відшкодування. Але чиновник прив’язав вартість кожного нового снаряда до 4000 євро, тобто витрати зростають.

Щоб покрити збитки країн у цьому питанні, ЄС використовує так званий Європейський фонд миру. Маловідомий фонд знаходиться за межами звичайного бюджету ЄС, що дає чиновникам можливість використовувати його для закупівлі зброї — колись забороненої концепції в ЄС.

Поки цей механізм використовувався виключно для часткового відшкодування країнам коштів за пожертвування зброї Україні. Тепер документи показують, що країни готові спрямувати додаткові 2 мільярди євро на цю ціль — 1 мільярд євро для покриття деяких пожертв боєприпасів і 1 мільярд євро для підтримки спільних закупівель замінних снарядів.

Документи передбачають створення Європейського оборонного агентства, агентства ЄС, яке має на меті краще координувати зусилля членів у сфері безпеки, можливо, відіграватиме певну роль у координації спільних закупівель. Але окремі країни також можуть допомогти очолити ці переговори, якщо країна співпрацює принаймні з двома іншими членами ЄС і не створює конкуруючих заявок на припаси, які підвищують ціни.

Спільний план закупівель охоплює не лише країни ЄС, але й Норвегію, потенційно відкриваючи двері для того, щоб частина грошей надходила компаніям, що не знаходяться в ЄС. Однак Норвегія, яка виробляє боєприпаси, вже відносно інтегрована в ринок ЄС.

Офіційні особи ЄС зараз прагнуть досягти консенсусної згоди щодо плану під час зустрічі міністрів закордонних справ і оборони в понеділок, перш ніж отримати остаточне схвалення від 27 лідерів ЄС на саміті в Брюсселі через кілька днів.

Статьи по теме
Угорщина ветувала резолюцію Ради Європи щодо України
Угорщина ветувала резолюцію Ради Європи щодо України

Угорщина наклала вето на резолюцію Ради Європи щодо миру в Україні. Будапешт пояснив це тим, що нібито не була врахована позиція Росії.
17.05 — 164

Reuters: Франція та Нідерланди пропонують ЄС санкції проти фінустанов, що працюють з Росією
Reuters: Франція та Нідерланди пропонують ЄС санкції проти фінустанов, що працюють з Росією

Агенція Reuters з посиланням на власні джерела стверджує, що дві країни Євросюзу пропонують блоку запровадити санкції проти всіх фінансових установ світу, які тим чи іншим способом сприяють отриманню російськими військовими товарів або технологій подвійного призначення.
15.05 — 150

ЄС готує санкції проти російського зрідженого газу: Bloomberg назвав наслідки
ЄС готує санкції проти російського зрідженого газу: Bloomberg назвав наслідки

Країни ЄС обговорюють заборону реекспорту російського скрапленого газу в рамках свого 14-го пакету санкцій проти Росії. Хоча це і не є повною забороною, це стане першим випадком, коли Європа вживе конкретних заходів проти російського СПГ.
13.05 — 173