Контракти.ua

470  —  08.03.23
Смерть Сталіна врятувала світ від Третьої світової, але задумами радянського диктатора тепер користується Путін
Смерть Сталіна врятувала світ від Третьої світової, але задумами радянського диктатора тепер користується Путін

На останньому публічному виступі Сталін 1952 року на 19-му з'їзді КПРС прямо називає нові комуністичні режими ударними бригадами.

66 мільйонів життів коштував народам колишнього Радянського Союзу деспот і тиран Йосип Джугашвілі. Сталін помер у Москві 5 березня 70 років тому, утім у Росії день його смерті останнім часом вважають ледь не жалобним, бо культ Сталіна - міцнішає, йдеться в ТСН.Тиждень.

Сталін не планував помирати ні 5 березня 1953-го, ні через рік чи навіть через 10 років. Всі розмови про пошук наступника, які він починав в 50-х, були методом виявлення чергового зрадника у все вужчому колі послідовників. Як тільки когось з них починали вважати наступником - він одразу зникав.

Для себе у вождя пролетаріату були інші великі плани. Якби він протягнув іще 5 років, великий терор 30-х міг здатися дрібничкою перед головною кривавою виставою, а Другу світову війну замінила б остання - Третя.

“Весь концепт влади, яку Сталін уособлював – це був концепт світової революції. Було зрозуміло, що своїх бажань на розповсюдження цієї влади вони не залишать. Коли закінчилась війна, в радянській армії було 12 мільйонів людей, 12 мільйонів, це колосально”, – запевняє історик Юрій Шаповалов.

Коли жахлива Друга світова закінчилася і переможці розділили Європу, Сталін одразу почав готувати СРСР до нових війн. Перша з них – проти так званого внутрішнього ворога – тобто власних народів.  Серед них непокірні українці і знову євреї. Мало хто знає, що по-своєму вирішувати єврейське питання в СРСР Сталін почав майже одночасно із Гітлером - ще наприкінці 30-х. “Після війни, в 1947-му, поки бійців УПА та їхні родини вивозили товарними вагонами в Сибір і Казахстан, радянські євреї пакували валізи, теж готуючись до неминучої депортації. Про цей план Сталіна відомо мало. Ніби-то складався з кількох пунктів. Перший -  традиційний - знайти змову. Все почалося з гучних судових процесів”, - додає історик.

Один із них над так званими лікарями-шкідниками. Групу з 9 найдосвідченіших лікарів-євреїв звинуватили в навмисному доведенні до смерті Андрія Жданова і ще кількох партійних вождів. «Підступні шпигуни і вбивці під маскою професорів-лікарів» –  писала в січні 1953-го газета «Правда». Арештованих лікарів катували, вибиваючи зізнання – у вироках мала бути співпраця з  Ізраїлем та США. Все це потрібно було для запуску наступних пунктів.

Швидкий публічний суд та розстріли на тлі роздмуханої в пресі юдофобії – все це мало спровокувати хвилю єврейських погромів. Вже як порятунок від цього самосуду мала розпочатися масова депортація.  Усіх радянських євреїв планували вивезти на Далекий Схід, де ще наприкінці 20-х створили Єврейську автономну область. Вагони вже очікували на станціях.

Внутрішня війна велася паралельно із підготовкою до останньої битви, де Кремль мав повністю перемогти світовий капіталізм. Історик з Німеччини Олександр Гогун готує книгу про цей апокаліптичний план Сталіна. “Він бачив Третю світову в два етапи. Перший крок – бліцкриг на Євразію. Захоплення західної Європи і південної Азії. При чому свою роль мали зіграти війська Мао на території Індокитаю. Це мала бути війна не на життя, а на смерть, страшніша, ніж Друга світова. Апокаліпсис – приблизно такий, яким ми його знаємо з Біблії”, - каже історик.

У військових архівах колишніх країн-членів Варшавського блоку історик знайшов спогади генералів. Як поляки, так і угорці, з чехами згадують про знакову зустріч в Кремлі в січні 1951-го, де Сталін оприлюднив плани підготовки до великої війни – в якій нові комуністичні країни теж мали відіграти велику роль. “Є спогади одного з польських генералів про те, що сили війська польського мали пройти до Ютландії і захопити Данію. Сталін сказав, що вони мають 3-4 роки на підготовку до великої війни. Учасники роз'їхалися по домівках і почали перетворювати свої країни фактично в казарми поруч із військовими заводами”, - твердить історик.

На останньому публічному виступі Сталін 1952 року, на 19-му з'їзді КПРС прямо називає нові комуністичні режими ударними бригадами. “Тепер, коли від Китаю та Кореї до Чехосховатчини з'явилися нові ударні бригади, в особі народно-демократичних країн, тепер нашій партії полегшало боротися, та й робота пішла веселіше”, - заявляє з трибуни диктатор.

В лютому 53-го Рада міністрів СРСР ухвалює страшний в своїй абсурдності документ – в максимально короткі строки почати випуск 10 тисяч нових реактивних бомбардувальників. Вони мали вже через рік перетнути західні кордони СРСР.

Але 1 березня 1953-го Сталіна розбиває інсульт. Він проживе ще 4 дні, та плани Третьої світової вже зникли в недосяжних архівах. Плани депортації радянських євреїв, сховали також, як і десятки дрібніших планів, наприклад повне виселення населення Закарпаття, надто ненадійного для захисту червоного форпосту між чотирма кордонами.

Утім, вже в ХХІ столітті всі ці химерні задуми здається дістали з архівів і поклали на кремлівський стіл, щоб новий російський диктатор знов уявив себе володарем всесвіту.