Контракти.ua

904  —  23.02.23
Якби Росія перемогла: варто розглянути альтернативний сценарій
Якби Росія перемогла: варто розглянути альтернативний сценарій

Карл Більдт: Агресивна війна президента Росії Владіміра Путіна була величезним стратегічним провалом, і для нього вона обов'язково стане ще гіршою. Проте, щоб оцінити, що було і що залишається на кону, варто розглянути альтернативний сценарій, в якому «спецоперація» Кремля спрацювала.

Президент Росії Владімір Путін не досяг жодної зі стратегічних цілей, про які він говорив, коли рік тому почав своє повномасштабне вторгнення в Україну. Справді, жодна розумна людина не може заперечувати, що війна стала повним провалом для Росії.

Проте, варто розглянути зворотне. Що, якби російські війська не провалили вторгнення? Де б ми були зараз, якби український опір впав або якби Захід відповів не єдністю, а сум'яттям і безладом?

Завдяки швидким і рішучим діям спецназу – і, можливо, за допомогою колабораціоністів на місцях - Росія за день або два взяла б під контроль Київ, приступила до встановлення маріонеткового уряду і провела б паради перемоги. У цьому сценарії законно обраний президент України Володимир Зеленський, скоріш за все, був би убитий російським спецназом або ув'язнений після швидкого суду. У кращому випадку він би очолив уряд у вигнанні з Варшави чи деінде.

Тим часом потік біженців, які тікали з країни, був би на порядок більшим, ніж зараз. Тоді по Європі й на Заході були б розкидані близько 20 мільйонів українців, що затьмарило б всі інші недавні глобальні кризи з біженцями разом узяті.

Крім жменьки країн-ізгоїв, маріонеткову владу в Києві ніхто б не визнав. Свого часу вона, ймовірно, просто зникла б, оскільки Україна була б включена до складу Росії як сукупність нових федеральних округів. Україна як політична одиниця припинила б своє існування, повернувшись до того статусу, який вона мала за російського імперіалізму дев'ятнадцятого століття, який, схоже, є моделлю для Путіна. Тим не менш, більша частина решти світу продовжувала б визнавати український уряд у вигнанні, і багато хто був би готовий надати йому підтримку у більш-менш відкритих воєнних операціях проти російських окупантів.

Спроби Росії контролювати Україну були б надзвичайно жорстокими. Судячи з того, що сталося в Бучі, Ірпені та багатьох інших окупованих росіянами містах, там були б масові страти багатьох тисяч, а може бути, і десятків тисяч українських політиків, журналістів, місцевих чиновників та інших людей. Це не просто гіпотеза: у Росії вже були складені довгі списки українських чиновників до того, як вона почала вторгнення.

Десятки або сотні тисяч інших українців були б відправлені до так званих фільтраційних таборів, де піддалися б допитам, тортурам і жорстокому поводженню з боку російських силовиків. У багатьох випадках дітей розлучали б із батьками і відправляли до Росії, щоб стерти їхню українську спадщину шляхом перевиховання. Знову ж таки, ми знаємо це, тому що саме так сталося на тих небагатьох територіях, які в даний час окуповані Росією.

У цій ситуації санкції проти Росії, ймовірно, були б ще більш масштабними, ніж вони вже є, тому що таким країнам, як Індія або ПАР, було б набагато важче виправдати продовження своєї торгівлі з агресором. При цьому прямі витрати, пов'язані з окупацією України, були б величезні. У вересні минулого року Путін наказав провести масову мобілізацію російських призовників після провалу початкового вторгнення – і, очевидно, він мобілізує набагато більше для можливого весняного наступу. Але це було б необхідно навіть у разі вдалої операції, просто щоб утримати країну. Оскільки українці продовжували б вести повстанську боротьбу, підтримувати бойовий дух російської армії з часом стало б тільки важче.

Для решти Європи, особливо для тих країн, які знаходяться ближче до України, успішне вторгнення Росії створило б неминучу загрозу подальшої агресії проти Молдови, Польщі або країн Балтії. Всі ці країни перебували б у стані повної бойової готовності, і значна кількість американських та інших європейських сил була б постійно розгорнута для зміцнення їхньої оборони. Позосталі українські сили відступили б за кордон із Польщею та іншими сусідніми країнами, де зберігали б повну рішучість продовжувати боротьбу. Європа сьогодні була б на порозі набагато більш масштабної війни.

Рішення Путіна про вторгнення було справді божевільним. Його агресивна війна була величезним стратегічним провалом, і вона обов'язково стане для нього ще гіршою. Але зараз не час для самозаспокоєння чи самовдоволення. Якби Росія досягла успіху, це була б справжня катастрофа з усіх можливих точок зору. Постійна підтримка захисту Україною своєї свободи необхідна для європейської безпеки та збереження заради всіх людей основоположного принципу міжнародного права – заборони агресивної війни.

Автор: Карл Більдт, шведський політичний діяч, дипломат, екс-прем'єр-міністр Швеції

Переклад: Сергій Громенко

Статьи по теме
«Убить нельзя использовать». Башни Кремля и Пригожин
«Убить нельзя использовать». Башни Кремля и Пригожин

Игорь Тышкевич: Я уже не раз писал о том, что активность Евгения Пригожина была попыткой стать частью так называемых «Башен Кремля», либо даже (в перспективе) создать свою. Именно поэтому он атаковал руководство МО РФ, демонстрируя неспособность решения задач силами «армии» и последовательно называл «армией» свою структуру.
24.08.23 — 580

Що спільного між Нігером та білоруськими вертольотами над Польщею?
Що спільного між Нігером та білоруськими вертольотами над Польщею?

Вадим Денисенко: Вже зараз росіяни будуть пробувати робити дві нові точки напруги в світі: одна на польсько-білоруському кордоні, інша в Нігері. Обидва конфлікти мають на меті одну річ: відволікти захід від України, зменшити постачання зброї і спробувати змусити Захід сідати за стіл переговорів.
02.08.23 — 460

Гра в «солом'яного бичка»: яка перемога над Росією потрібна Америці
Гра в «солом'яного бичка»: яка перемога над Росією потрібна Америці

Максим Розумний: Є кілька міфів про наші відносини зі стратегічним союзником (США), які сьогодні домінують у публічному дискурсі. Перший: американці бояться перемоги України над Росією. Другий: ще більше американці бояться того, що Росія «розвалиться». Третій: американці штовхають наше керівництво до того, щоб завершити війну якомога швидше. Насправді, американцям не потрібна перемога України у тому сенсі, як ми її розуміємо (повне звільнення окупованих територій).
10.07.23 — 814