Контракти.ua

519  —  23.02.23
Україна може відмовитись від імпорту газу вже цього року: що передбачає план
Україна може відмовитись від імпорту газу вже цього року: що передбачає план

Україна може відмовитись від імпорту газу вже цього року. План вимагає, щоб "Нафтогаз" збільшив видобуток на 8%, а приватні компанії - на 16% на тлі заборони експорту палива.

Про це, повідомляє РБК-Україна з посиланням на інтерв'ю голови НАК Олексія Чернишова агентству Bloomberg.

Як зазначається у публікації, спроба відмовитися від імпорту газу стане першою в історії країни з моменту повернення незалежності 1991 року.

Міжнародний валютний фонд підрахував наприкінці минулого року, що Україна має закупити 5 млрд кубометрів газу 2023 року. "Нафтогаз" очікує того ж за найгіршого сценарію, сказав Чернишов.

Останніми місяцями НАК імпортував менше газу, ніж планувалося. За словами Чернишова, компанія закупила близько половини із запланованих з кінця жовтня 2 млрд кубометрів.

Він назвав зусилля національних виробників газу щодо збереження видобутку "героїчним вчинком", поряд із дисципліною домогосподарств. Тепла погода також допомогла Україні пережити зиму.

"Збільшення внутрішнього виробництва - наша стратегічна мета, і ми маємо займатися цим самі. Це не просто питання бізнесу - це питання виживання та незалежності України", - сказав Чернишов.

За його словами, ситуація, що склалася цієї зими, вплинула на план "Нафтогазу" щодо відмови від імпорту газу, хоча він не виключив, що все ж таки може знадобитися закупити 2 млрд кубометрів газу.

"Але це не наш основний план", - сказав Чернишов, зазначивши, що Україна має покладатися на себе.

Статьи по теме
Україна пройшла зиму на газі власного видобутку, – Нафтогаз
Україна пройшла зиму на газі власного видобутку, – Нафтогаз

Україна пройшла зиму на газі власного видобутку.
01.03 — 329

Очільник Нафтогазу пояснив, чому Україна продовжує транспортувати російський газ до ЄС
Очільник Нафтогазу пояснив, чому Україна продовжує транспортувати російський газ до ЄС

Голова правління НАК «Нафтогаз України» Олексій Чернишов пояснив, чому наша держава продовжує транзит своє територією російського газу до ЄС.
29.10.23 — 484

Чи чекати підвищення тарифу на газ для населення взимку: заява
Чи чекати підвищення тарифу на газ для населення взимку: заява "Нафтогазу"

Під час війни в Україні діє заборона для підвищувати ціни на газ для населення. У "Нафтогазі" розуміють та підтримують цю логіку.
25.09.23 — 403