Контракти.ua

439  —  22.02.23
США надають Україні "розумну бомбу" — Bloomberg
США надають Україні

США надають Україні бомбу далекого радіусу дії з GPS-наведенням виробництва компанії Boeing, яка здатна вражати цілі на відстані 45 миль (72 км).

Про це повідомляє Bloomberg.

Пентагон офіційно не визнав, що надсилає модифіковану версію Boeing Joint Direct Attack Munition (JDAM), лише заявив, що надасть «точні авіаційні боєприпаси» в рамках оголошеного 21 грудня пакету вартістю 1,85 мільярда доларів. Однак два співрозмовника підтвердили видання, що це будуть JDAM підвищеної дальності, відомі як JDAM-ER. Інших подробиць джерела не повідомили.

Речниця Пентагону Келлі Флінн заявила, що США не будуть називати боєприпаси, посилаючись на оперативну безпеку. Комплекти JDAM використовуються ВПС і ВМС США і продаються більш ніж у 26 країн.

JDAM-ER можна прикріпити до некерованих бомб вагою від 226 до 900 кг. Після падіння бомба розгортає крила, що дозволяє їй пролітати відстань до 70 км і втричі збільшувати дальність дії оригінальної зброї. JDAM підвищеної дальності був розроблений у співпраці з Королівськими ВПС Австралії

Комплекти збільшеної дальності суттєво підвищать точну вогневу міць, використовуючи наявні запаси боєприпасів, вважає Ребекка Грант, фахівець з систем ВПС і президент IRIS Independent Research.

«Вочевидь, це одна з прискорених пропозицій, запущених заступником міністра з питань закупівель Вільямом Лаплантом», — сказала вона.

За словами Грант, комплекти підвищеної дальності можуть бути використані для атаки російських ліній фронту або їхнього тилу другої лінії на території України.

20 січня компанія Boeing отримала замовлення на JDAM від ВПС США на суму 40,5 млн доларів за існуючим контрактом. Роботу мають завершити до 30 червня. Це свідчить про те, що США та Україна розробили метод, за допомогою якого винищувачі радянських часів, якими літає Україна, зможуть запускати JDAM-ER.

Статьи по теме
Погані новини для росіян: на Курщині починається нова операція ЗСУ
Погані новини для росіян: на Курщині починається нова операція ЗСУ

Керівник ЦПД РНБО зазначив, що через небажання Кремля закінчити війну, росіяни будуть гинути вже на своїй землі.
16.09 — 303

У Зеленського спростували інформацію
У Зеленського спростували інформацію "Bild" про План перемоги, який нібито передбачає заморозку війни

В Офісі президента спростували повідомлення німецької газети "Bild" про те, що президентський "План перемоги" нібито передбачає заморозку війни.
15.09 — 173

Коли Україна вступить до ЄС: Шмигаль заінтригував заявою
Коли Україна вступить до ЄС: Шмигаль заінтригував заявою

Голова уряду наголосив, що вступ до Євросоюзу має бути невід’ємною частиною справедливого миру.
13.09 — 264