Контракти.ua

348  —  05.02.23
Війна Росії проти України посилила залежність Європи від США, - NYT
Війна Росії проти України посилила залежність Європи від США, - NYT

Унаслідок повномасштабного вторгнення РФ на територію України держави Європи стали ще більше залежними від військової підтримки Сполучених Штатів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The New York Times.

Як пише газета, Вашингтон посилив вплив, згуртував союзників та організував допомогу Києву, надавши найбільшу кількість озброєнь та розвідувальних даних.

Відіграли провідну роль США й у нещодавньому рішенні передати Україні танки Leopard, хоча Німеччина спершу шукала способи відмовитися це робити.

"Мета президента Франції Еммануеля Макрона щодо "стратегічної автономії" - перетворення Євросоюзу на військову потугу, яка могла б діяти незалежно від Сполучених Штатів, - виявилася порожнім звуком", - відзначає NYT.

За словами експертів, війна Росії проти України змінила правила гри, і країни Центральної та Східної Європи одразу зрозуміли, що їм потрібні США для гарантії безпеки.

"Париж і Берлін не змогли забезпечити необхідне лідерство - як окремо, так і разом. Тому всі дивляться на Вашингтон як на головного арбітра, а не одне на одного", - додають аналітики.

Статьи по теме
Найбільші медіа США закликали Байдена і Трампа провести дебати
Найбільші медіа США закликали Байдена і Трампа провести дебати

Найбільші медіа-організації США закликали американського президента Джо Байдена і його попередника Дональда Трампа, який висунув свою кандидатуру на цьогорічні вибори, до проведення дебатів.
вчера, 20:16 — 284

Чому це США і союзники не рознесуть Іран?
Чому це США і союзники не рознесуть Іран?

Юрій Богданов: Насправді, в атаці Ірану на Ізраїль «у відповідь на вбивство кількох вищих офіцерів КВІР» дивує не тільки нахабність самого Ірану чи те, що левову частку ракет і безпілотників замість Ізраїлю збили французи, британці і американці. А те, що варіанту «зруйнувати режим аятол силою» немає навіть в теоретичному обговоренні. Хоча потенційна загроза більша за загрозу Хусейна свого часу. Та насправді пояснення дуже прості.
вчера, 19:58 — 329

Ізраїль визначиться з відповіддю Ірану найближчим часом, - ЦАХАЛ
Ізраїль визначиться з відповіддю Ірану найближчим часом, - ЦАХАЛ

Уряд Ізраїля вивчає "широкий спектр варіантів" щодо відповіді Ірану на нещодавню атаку. Рішення буде прийняте сьогодні, 15 квітня або ж найближчим часом.
вчера, 13:08 — 150