Контракти.ua

993  —  22.01.23
"Група Вагнера" залякує сім'ї своїх бійців та забороняє перевіряти труни – ISW

Родичі загиблих "вагнерівців" отримують неправдиву інформацію про їхній стан та місцеперебування.

Представники "групи Вагнера" залякують членів сімей своїх бійців, не дозволяючи їм перевіряти труни загиблих на війні близьких. Пише ТСН. 

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики пишуть, що "група Вагнера" робить спроби заявити про себе як про ефективну військову структуру. Водночас аналітики називають засноване Євгеном Пригожиним угруповання "паразитичною воєнізованою організацією".

В ISW вказали на те, що в інформаційному просторі з'являються історії про те, як родичі загиблих "вагнерівців" отримують неправдиву інформацію про їхній стан та місцеперебування.

"На це вказує заява депутата Держдуми Євгенія Ступіна, згідно з якою сім'ї росіян, які підписали контакт із "групою Вагнера" і вирушили воювати до України, скаржаться на повну відсутність звісток про своїх близьких", - зазначають експерти.

Аналітики також посилаються на дані російського видання "Дощ", що опублікував історію про жінку, яка отримала запечатану труну свого чоловіка, свідоцтво про смерть і медаль, проте після похорону дізналася, що він живий та затриманий правоохоронцями в Україні.

"Ці звіти припускають, що у "групи Вагнера" відсутні основні адміністративні органи для ведення обліку окремих військовослужбовців та належного спілкування з владою", — додали аналітики.

Нагадаємо, радник голови Офісу президента Михайло Подоляк раніше розповів, що російський олігарх Євген Пригожин набрав до ПВК "Вагнер" понад 38 тисяч російських зеків. Вже 77% з них ліквідовано.