Контракти.ua

1302  —  14.01.23
Астрономи вперше зафіксували гігантські чорні діри на межі зіткнення
Астрономи вперше зафіксували гігантські чорні діри на межі зіткнення

Нове відкриття передбачає, що такі подвійні чорні діри можуть бути більш поширеними в космосі, ніж думали вчені.

За допомогою наземних і космічних телескопів міжнародна група вчених уперше помітила настільки близькі до зіткнення дві величезні чорні діри. Вони перебувають у центрі двох галактик, які об'єднані разом. Пише ТСН. 

Про це пише CNN.

Дві гігантські чорні діри перебувають на найближчій стадії до повного злиття і перетворення на більшого гіганта, ніж до цього спостерігали астрономи.

Пара чорних дір обертається навколо одна одної в центрі величезної галактики, що утворилася внаслідок зіткнення двох менших галактик. Ця галактика, яка називається UGC 4211, перебуває на відстані 500 млн світлових років від нас.

Насправді в цій галактиці процес злиття - на завершальній стадії, і за 4,5 млрд років щось схоже станеться і з нашою галактикою, коли вона зіткнеться з галактикою Андромеди, вважають дослідники. Розуміння докладнішої інформації про кінцеві стадії злиття галактик може дати більше інформації про те, що станеться з Чумацьким Шляхом у далекому майбутньому.

Астрономи вважають, що космічний танець цих величезних чорних дір зрештою завершиться їхнім повним злиттям і перетворенням на ще більший об'єкт. Але це станеться ще нескоро, а за кілька сотень мільйонів років.

Раніше стало відомо, що дослідники хочуть вивчити планету, на якій плавиться каміння.