Контракти.ua

715  —  01.01.23
Експерт пояснив, чому Азербайджан один із лідерів допомоги України у боротьбі проти агресії РФ
Експерт пояснив, чому Азербайджан один із лідерів допомоги України у боротьбі проти агресії РФ

З початку російського вторгнення уряд Азербайджану надав Україні понад тисячу тонн медикаментів, медичного обладнання та гуманітарної допомоги загальною сумою майже на 17 мільйонів доларів. Також Баку - одним із лідерів із гуманітарної допомоги в рамках відновлення енергосистеми України після ракетних ударів з боку Росії.

Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на старшого політичного аналітика Democracy House Анатолія Октисюка у коментарі телеканалу Прямий.

За словами експерта, урядова допомога Азербайджану іноді перевищує обсяги допомоги деяких масштабних міжнародних організацій.

Також офіційний Баку за державний кошт допомагає відновлювати 12-ту школу у місті Ірпінь Київської області. Ще 58 українських дітей отримали реабілітацію у санаторіях та реабілітаційних центрах міст Баку та Габала.

Азербайджан з розумінням ставиться до проблем у подоланні Україною енергетичної кризи, бо сам довгий час страждає від сепаратистів, які підбурюють російська влада.

"Це дуже важливі кроки, які свідчать про солідарність уряду Азербайджану, уряду України та обох народів. Війна виявляє, хто є справжнім союзником. І ця війна показала, що в Україні є досить сильний партнер і сильний друг, це Азербайджан. Він ніколи не кидає Київ у біді. Азербайджан - один із ключових союзників України на Кавказі", - наголосив Октисюк.

Експерт також нагадав, що Азербайджан, як Україна, також став жертвою агресії. Адже з 1991 до 1993 року Вірменія за допомогою Росії окупувала 20% території Азербайджану.

Навіть після другої Карабахської війни, що відбулася два роки тому, Вірменія продовжує контролювати третину Карабаху, який є територією Азербайджану. До речі, Вірменія входить до ОДКБ та не підтримувала на голосуваннях ООН територіальну цілісність України.

Нагадаємо, в жовтні повідомлялося, що вірменська сторона готова продовжити мандат російських військових у Нагірному Карабаху одразу на 10-20 років.

Статьи по теме
Навіщо КНДР віддає ракети Росії: військовий експерт пояснив
Навіщо КНДР віддає ракети Росії: військовий експерт пояснив

На його думку, Росія, найімовірніше, випробовує корейські ракети на придатність їхнього застосування.
05.02 — 359

Не через Путіна. Експерт пояснив, навіщо Вірменія
Не через Путіна. Експерт пояснив, навіщо Вірменія

Вірменія цього року ратифікувала Римський статут, що зобов'язує її виконувати рішення Міжнародного кримінального суду. Це, ймовірно, сталося не через те, що МКС видав ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна.
26.12.23 — 310

Експерт пояснив, чим іранські балістичні ракети відрізняються від російських
Експерт пояснив, чим іранські балістичні ракети відрізняються від російських

Іранські балістичні ракети, згідно із заявленими характеристиками, більш руйнівні, проте не здатні маневрувати у повітрі на відміну від російських "Іскандерів". Однак при цьому збивати такі цілі можуть лише комплекси Patriot та SAMP-T.
29.11.23 — 509