Контракти.ua

600  —  30.12.22
Чи врятує Україну від відключень світла тепла зима
Чи врятує Україну від відключень світла тепла зима

Проблеми з електроенергією в Україні залишаться до завершення опалювального сезону навіть за умови припинення обстрілів та теплої зими.

Про це у коментарі РБК-Україна сказав директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

"Було пошкоджено понад 50 підстанцій різного класу напруги та понад 50 високовольтних ліній електропередачі, що призвело до складнощів у транспортуванні навіть обмеженого обсягу виробленої електроенергії. Повністю ліквідувати зазначені проблеми до квітня 2023 року неможливо за будь-якого, в тому числі, і позитивного сценарію (припинилися обстріли інфраструктури, тепла зима)", - заявив він у коментарі РБК-Україна.

Насамперед, зазначив експерт, причина у колосальному дефіциті пошкодженого та зруйнованого унікального енергетичного обладнання, яке неможливо швидко отримати та змонтувати. Йдеться, зокрема, про автотрансформатори високого класу напруги.

Омельченко прогнозує стабільний дефіцит потужності протягом усієї зими на рівні до 2 ГВт. У період після чергової хвилі повітряних атак (протягом 2-5 діб) цей дефіцит може зростати вдвічі, а, можливо, і більше, що спричинить жорсткі аварійні відключення по всій країні.

Але директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко вважає, що накопичений досвід фахівців "Укренерго" та обленерго, а також прогнози щодо теплої зими збільшують оптимізм.

"Навіть якщо і буде атака, то більша частина загалом України та Києва все-таки буде з електрикою. Їм (росіянам - ред.) зараз складніше, ніж на початку, потрапляти за цілями та шкодити", - зазначив експерт.

Статьи по теме
Яким буде дефіцит енергогенерації взимку
Яким буде дефіцит енергогенерації взимку

Вірогідний дефіцит в енергосистемі до початку грудня поточного року, який неможливо повністю покрити імпортом, складе близько 4 ГВт. При цьому підготувати до роботи вітчизняні енергетики зможуть, з урахуванням відновленої генерації, приблизно 14-15 ГВт генерувальних потужностей.
18.09 — 232

Бізнес потребує пом’якшення валютних обмежень – опитування
Бізнес потребує пом’якшення валютних обмежень – опитування

Європейська бізнес-асоціація провела опитування бізнесу та виявила актуальні потреби щодо помʼякшення валютних обмежень.
16.09 — 141

Cьогодні відключення світла не планується
Cьогодні відключення світла не планується

У понеділок, 16 вересня, заходи обмеження споживання електроенергії не прогнозуються.
16.09 — 177