Контракти.ua

756  —  27.12.22
Росія погрожує суттєво скоротити видобуток нафти у відповідь на санкції
Росія погрожує суттєво скоротити видобуток нафти у відповідь на санкції

Росія погрожує скоротити видобуток нафти до 500 000-700 000 барелів на день на початку 2023 року у відповідь на впроваджений прайскеп.

Відповідну заяву зробив віцепремʼєр Олександр Новак, пише Bloomberg.

Анонсований рівень складає всього 5-6% від того, який росіяни видобувають зараз.

Новак заявив, що Росія "спробує знайти спільну мову з колегами, аби запобігти таким ризикам", але зараз "воліє ризикнути скороченням виробництва, а не дотримуватися політики продажів відповідно до порогу".

Скорочення такого масштабу все одно може призвести до посилення глобального ринку нафти в той час, коли багато аналітиків прогнозують відновлення попиту в Китаї.

Ціни на нафту підскочили за останні два тижні і продовжили зростання в п'ятницю, Brent торгується майже на рівні $82 за барель. Тим не менш, за перший повний тиждень після заборони ЄС морський експорт Росії впав на 54% до 1,6 мільйона барелів на день, згідно з даними про судноплавство, зібраними Bloomberg.

Згідно з джерелами, обізнаними з цим питанням, Росія спостерігатиме за ринком нафти в першому кварталі, щоб побачити вплив обмеження ціни, перш ніж вирішити, чи вживати подальших заходів у відповідь, як нижня гранична ціна.

Нагадаємо, з 5 грудня приведено в дію прайскеп, за яким один барель російської нафти має торгуватися не дорожче від $60, а інакше буде заборонено морське транспортування сирої нафти. Обмеження максимальної ціни діє і для нафтопродуктів та оливи. Прайскеп ухвалили країни Євросоюзу, G7 і Австралія.

У разі спроби продажу нафти з Росії за вищою ціною буде заборонено повʼязане з доставкою надання технічної допомоги, брокерських послуг та фінансових операцій. Граничну ціну переглядатимуть, аби утримувати її на меншому хоча б на 5% від середньоринкової вартості рівні.

Президент Володимир Зеленський називав пропозицію Польщі і Балтії встановити обмеження ціни в $30 більш слушною пропозицією. Після затвердження 60 доларів він зазначив, що серйозним рішення встановити таку межу не назвеш.

Середня ціна основної російської марки нафти Urals в січні-листопаді цього року складала понад $78.

Статьи по теме
Російський експорт до Китаю скоротився через санкції США, — Bloomberg
Російський експорт до Китаю скоротився через санкції США, — Bloomberg

Російський експорт до Китаю впав на 16% у березні на тлі збільшення санкцій США щодо Пекіна. Таке зниження спостерігається вперше з середини 2022 року.
17.04 — 186

РФ і Китай продають нову мідь, замасковану під брухт, щоб обійти санкції, - Reuters
РФ і Китай продають нову мідь, замасковану під брухт, щоб обійти санкції, - Reuters

Російська мідна компанія (РМК) і китайські фірми ухиляються від податків і обходять наслідки західних санкцій, торгуючи новою мідною катанкою, замаскованою під брухт.
16.04 — 215

Нафта дешевшає після невдалої спроби Ірану атакувати Ізраїль
Нафта дешевшає після невдалої спроби Ірану атакувати Ізраїль

Ціни на нафту впали, оскільки учасники ринку знизили премії за ризик після нападу Ірану на Ізраїль, який завдав обмежених збитків.
16.04 — 240