Контракти.ua

941  —  22.12.22
Візитом до Бахмута Зеленський підірвав спроби Кремля зобразити Путіна учасником війни, - ISW
Візитом до Бахмута Зеленський підірвав спроби Кремля зобразити Путіна учасником війни, - ISW

Візит президента України Володимира Зеленського до Бахмута підірвав триваючу інформаційну операцію Кремля, спрямовану на те, щоб представити російського диктатора Володимира Путіна учасником війни.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики вказали, що 20 грудня Зеленський відвідав українських військових, які тримають оборону на напруженому Бахмутському напрямку, та вручив їм нагороди.

Своєю чергою Путін провів церемонію нагородження, де відзначив кремлівських чиновників і пропагандистів.

"Диктатор активізував зусилля, щоб позбавити себе та міністерство оборони РФ від постійної критики. Церемонія нагородження додатково вказує на бажання Путіна представити себе учасником війни", - зазначили в ISW.

У звіті підкреслили, що рішення Путіна нагородити членів свого оточення, які навіть не брали безпосередньої участі в боях, на відміну від візиту Зеленського біля лінії фронту в Бахмуті, викликало критику серед росіян.

"Окрім цього, у РФ заявили, що диктатор нагороджує "своїх героїв в Кремлі", а не солдат, які беруть участь у бойових діях на передовій, а також додали, що він не відвідував окуповані території", - підсумовують фахівці.

Основні висновки Інституту вивчення війни:

  • Тиск Росії на Білорусь зменшує простір для маневру Олександра Лукашенка, щоб уникнути поступок Кремлю.
  • Інститут світової політики продовжує спостерігати ознаки, що відповідають найменш ймовірному, але найбільш небезпечному варіанту розвитку подій відновлення російського вторгнення на північ України з території Білорусі.
  • Засновник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин підірвав зусилля Путіна зобразити себе в російському інформаційному просторі як лідера воєнного часу, можливо, ненавмисно.
  • Зусилля Кремля, спрямовані на покращення репутації міністерства оборони РФ, можливо, спонукали Пригожина до активізації зусиль з легалізації ПВК "Вагнер" в Росії.
  • Кремль, ймовірно, продовжить зусилля, спрямовані на те, щоб зобразити Путіна і міністерство оборони РФ як ефективних лідерів, коли Путін проведе розширене щорічне засідання колегії МО Росії 21 грудня.
  • Російські війська проводили обмежені контратаки вздовж лінії Сватове-Кремінна.
  • Загарбники продовжували наступальні операції в районі Бахмута та Авдіївки.
  • Окупанти розширюють оборонні укріплення на лівому (східному) березі Дніпра в Херсонській області.
  • Представник Кремля ухилився від відповіді на запитання щодо заяви офіцера військкомату Московської області від 17 грудня про те, що російська влада продовжить термін служби для солдатів строкової служби.
  • Путін зажадав від російських спецслужб посилити боротьбу з проукраїнськими партизанами.

Нагадаємо, Бахмутський напрямок є найгарячішою точкою лінії фронту. Російські війська там щоденно ведуть обстріли та зазнають шалених втрат у своїх спробах захопити місто.

Статьи по теме
Розвиток оборонної бази України підтримає потреби скорочення західної допомоги, - ISW
Розвиток оборонної бази України підтримає потреби скорочення західної допомоги, - ISW

Розвиток оборонної промисловості України підтримає потреби та дозволить знизити залежність від західної допомоги. Але Росія всіляко намагається перешкодити цьому.
15.04 — 303

ЗСУ не зможуть захиститися від російського наступу, якщо США перестануть допомагати, - ISW
ЗСУ не зможуть захиститися від російського наступу, якщо США перестануть допомагати, - ISW

Російські війська, навіть погано оснащені, зможуть проводити наступ, якщо США затримуватимуть або не надаватимуть військову допомогу Україні.
15.04 — 164

Посилення мобілізації підтримає ЗСУ, але наростити боєздатність може лише зброя Заходу, - ISW
Посилення мобілізації підтримає ЗСУ, але наростити боєздатність може лише зброя Заходу, - ISW

Ухвалення Верховною Радою закону про посилення відповідальності за ухиляння від мобілізації, підтримає здатність Збройних сил поновлювати існуючі бригади. Однак вирішальним фактором нарощування бойової міці армії, стануть матеріальні засоби країн Заходу.
13.04 — 186