Контракти.ua

1072  —  15.12.22
Наговорив зайвого: росЗМІ видалили інтерв'ю окупанта, який розповів про хороші умови в українському полоні
Наговорив зайвого: росЗМІ видалили інтерв'ю окупанта, який розповів про хороші умови в українському полоні

Окупант заявив, що до нього було нормальне ставлення, та зазначив, що "Женевська конвенція працює".

Телекомпанія "Лабитнангі-ТВ" з Ямало-Ненецького округу РФ взяла інтерв'ю у російського окупанта-контрактника Михайла Радигіна, який нещодавно повернувся з українського полону. Пише ТСН. 

На подив, окупант чесно розповів, що в полоні українська сторона дотримувалася Женевської конвенції, росіян забезпечували триразовим харчуванням та нормально ставилися.

Але невдовзі телеканал видалив інтерв'юВідео з окупантом зберегли російські телеграм-канали.

Михайло Радигін служив у правоохоронних органах РФ. Він підписав короткостроковий контракт у серпні 2022 року, тому що йому "трохи не вистачало до пенсії".

"Просто зробили пропозицію, що ось можна сходити за контрактом до Нового року чотири місяці. У мене залишився шматочок до пенсії добити, я через це і пішов. Ну і все, гадаю, схожу, нічого страшного", – розповідає окупант.

Але підрозділ Радигіна перекинули до Харківської області, де його поранили, і він і потрапив у полон.

За його словами, полонених не били"нормальне ставлення було".

"Коли вже у Харкові, в СІЗО опинилися, вони (українська сторона. – Ред.) кажуть: "Ви офіційно військовополонені". Тоді вже видихнув, що точно не вб'ють", – каже росіянин.

Потім його повезли до Києва, а потім - до Львівської області, до табору для полонених. Разом із ним там було близько 150 осіб.

"Самі собі готували. Годували три рази. Розпорядок армійський: о 6-й підйом, о 10-й відбій. Вивчили гімн їхній напам'ять, про Бандеру пісню напам'ять. Саме, що сподобалося — це Софії Ротару пісню вивчили. Я говорю: що, просто так? Відповідають: ну вона ж наша, вчіть ось "Червону руту", — описував своє перебування в таборі Радигін.

За його словами, до російських полонених постійно приїжджали іноземні репортери з Британії, Канади, Австралії.

"Цікавилися, як нас утримують, як харчування, навіщо приїхали сюди. Чим будемо потім займатися, після полону. У них там конвенція Женевська працює, вони нам її зачитували, наші права всі. У них все відстежується в режимі онлайн, вони кажуть, ми можемо відстежити, що з вами було", — каже експолонений.

Після повернення до РФ Радигіна та інших російських військових утримували протягом трьох тижнів у казармі військової частини в центрі Москви, де їх допитували.

Раніше повідомлялося, що завербованим до ПВК "Вагнер" перед відправленням до України показують відео зі стратами дезертирів.

Нагадаємо, мати полоненого окупанта розповіла, що українські військові ставляться до полонених загарбників краще за російське командування.