Контракти.ua

1235  —  14.12.22
Українці через петицію закликають Зеленського ветувати скандальний закон 5655
Українці через петицію закликають Зеленського ветувати скандальний закон 5655

Петиція з вимогою ветувати законопроєкт 5655 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності» за добу зібрала необхідні для розгляду 25 тисяч голосів. Тепер на неї мусить відповісти президент Володимир Зеленський.

Учора депутати мінімальною кількістю голосів – 228 з необхідних 226, – ухвалили в цілому проєкт закону авторства очільниці партії «Слуга народу» Олени Шуляк. Голосування відбулося без обговорення, повідомляє ZN.UA.

Партія влади провела це рішення завдяки депутатам, обраним від нині забороненої проросійської «Опозиційної платформи-За життя», зокрема, Нестору Шуфричу та Олександру Качному.

«Європейська солідарність», «Батьківщина» не підтримали проєкт, а з фракції «Голос» за нього проголосував лише народний депутат Ярослав Железняк.

«Петиція набрала голоси по суті одразу після голосування. Саме так блискавично суспільство відреагувало на нівелювання ключових правил демократії та парламентаризму. Вимагаємо у президента не підписувати законопроєкт і відправити його на доопрацювання. Не можна проводити відбудову України без участі громадян, ігноруючи публічні обговорення проєкту в комітеті», - наголошує лідерка Руху ЧЕСНО Віта Думанська.

Проти законопроєкту вже висловилися Національна спілка архітекторів України та окремі архітектори, які зараз захищають Україну. Заступниця голови Архітектурної палати НСАУ Анна Кирій назвала законопроєкт «реформою містоґвалтування».

Як зазначив виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан, відсутність чітко визначених норм в законопроєкті збільшує можливу корупцію та зводить нанівець ідею діджиталізації дозвільної системи в містобудуванні.

Зі спільною заявою виступили й мери 39 українських міст. Міські голови зауважили, що законодавча ініціатива створює умови для усунення держави і місцевого самоврядування від контролю за містобудівною діяльністю.

Питання до законодавчої ініціативи є й у Нацагентства з питань запобігання корупції, де дійшли висновку, що документ не відповідає Антикорупційній стратегії на 2021-2025 роки. А Головне юридичне управління Верховної Ради, наголосило на тому, що низка положень документу є неконституційними.

Статьи по теме
Стара хата чи елітний маєток: кому 2024 року доведеться заплатити тисячі гривень податку на нерухомість
Стара хата чи елітний маєток: кому 2024 року доведеться заплатити тисячі гривень податку на нерухомість

В Україні 2024 року всі власники великих квартир та будинків мають заплатити податок на нерухомість.
07.04 — 526

В Києві подорожчала оренда квартир, але лідирують інші регіони
В Києві подорожчала оренда квартир, але лідирують інші регіони

Середня плата за місячну оренду 1-кімнатної квартири у січні 2024 року становила 6 818 гривень. За місяць вартість зросла на 3,2%.
16.02 — 244

Будь-яке нове будівництво в Україні має відбуватись за трьома стандартами, - Шуляк
Будь-яке нове будівництво в Україні має відбуватись за трьома стандартами, - Шуляк

Будь-яке нове будівництво в країні має відбуватись за принципами безбар’єрності, підвищених вимог до енергоефективності та посиленого захисту цивільних, адміністративних і промислових споруд. Оскільки це одна з умов ефективної модернізації країни, нові стандарти будівництва вже закладаються у нову законодавчу рамку містобудівної політики та відновлення України.
15.02 — 389