Контракти.ua

1715  —  13.12.22
Зеленський запровадив санкції проти діячів УПЦ МП: кого це стосується
Зеленський запровадив санкції проти діячів УПЦ МП: кого це стосується

Санкції запроваджені проти сімох діячів УПЦ МП.

Президент України Володимир Зеленський запровадив санкції проти сімох діячів УПЦ МП. Пише ТСН. 

Про це йдеться в указі президента від 11 грудня.

"Увести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 грудня 2022 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)". Контроль за виконанням рішення Ради національної безпеки і оборони України, введеного в дію цим Указом, покласти на Секретаря Ради національної безпеки і оборони України", - йдеться у повідомленні.

Під санкції потрапили семеро діячів УПЦ МП:

  • Коваленко Андрій В’ячеславович - митрополит Запорізький і Мелітопольський Української православної церкви.
  • Поворознюк Василь Дмитрович - митрополит Луганський і Алчевський Української православної церкви.
  • Прокопенко Олександр Олександрович - настоятель Мелітопольського Свято-Савинського чоловічого монастиря Української православної церкви.
  • Федоров Олександр Володимирович - настоятель Свято-Успенського кафедрального собору Української православної церкви у м. Херсоні.
  • Паканич Іван Іванович - митрополит Бориспільський і Броварський Антоній Української православної церкви, керуючий справами Української православної церкви, член Міжсоборної присутності Руської православної церкви.
  • Єгоренко Валентин Володимирович - митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій Української православної церкви, голова відділу зовнішніх церковних зв'язків Української православної церкви.
  • Шинкарьов Віктор Сергійович - вікарій Горлівської єпархії Української православної церкви.

Санкції передбачають обмеження на економічну діяльність в Україні: блокування активів, запобігання виведенню капіталів за межі України, анулювання ліцензій, заборона участі у приватизації, оренді державного майна, позбавлення усіх державних нагород, заборона на набуття у власність земельних ділянок та інші.

"Рішенням Ради національної безпеки і оборони України застосовані санкції проти семи осіб. Робимо все для того, щоб держава-агресор не мала жодної ниточки, за яку могла би смикати українське суспільство", - пояснив президент у своєму зверненні до українців 11 грудня.

Обшуки СБУ в храмах та монастирях УПЦ МП

СБУ проводить масштабні обшуки в церквах та монастирях УПЦ МП. У звільненому Херсоні на території Успенського собору, очільник якого був у Кремлі під час проголошення анексії регіону та втік до Росії, знайшли російські паспорти, які священники отримали під час окупації. Також там було багато проросійської літератури.

У Красногірському Свято-Покровському жіночому монастирі на Черкащині виявлено прапор так званої "Новоросії" та бібліотеку з пропагандистською літературою російських авторів. На території чоловічого монастиря Овруцько-Коростенської єпархії і Скиту в Житомирській області викрито колишніх кримінальників, які підтримують зв’язок із росіянами. У Ковельському районі знайдено тексти молитов за країну-агресорку та російські "підручники", в яких вихваляють путінський режим. У Свято-Миколаївському чоловічому монастирі в Хустському районі Закарпаття знайдено символіку забороненої партії "ОПЗЖ" та брошури, в яких вихваляли російських загарбників у війні проти України. Також там зберігалися пропагандистські книги російських авторів, які виправдовують агресію проти України та закликають приєднуватися до лав окупантів

Раніше Володимир Зеленський заявляв, що Україна забезпечить духовну незалежність своїх громадян, і доручив РНБО виконати низку кроків для виконання цього рішення.