Контракти.ua

769  —  11.12.22
Росія втратить половину енергетичного експорту завдяки санкціям Заходу, - експерти
Росія втратить половину енергетичного експорту завдяки санкціям Заходу, - експерти

Завдяки санкціям країн Заходу Росія втратить близько половини свого енергетичного експорту. Дефіциту на світовому ринку не очікується.

Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Нафтова стеля. Як санкції вдарять по Росії та чи чекатиме стрибка цін на бензин і дизель".

Втрати РФ від ембарго наступного року можуть перевищити 100 млрд доларів, а видобуток скоротиться більш ніж на 25%, вважає директор енергетичних програм "Центру Разумкова" Володимир Омельченко. Ефект від граничної ціни він оцінює скромніше.

"Що стосується встановлення прайс-кепа на рівні 60 доларів, це може лише мінімально торкнутися російських фінансів, оскільки вже зараз російські компанії торгують нафтою для Китаю та Індії за нижчою ціною", - зазначив експерт. Але в результаті загального пакету енергетичних санкцій, за оцінкою Омельченка, Росія може втратити близько 51% всього енергетичного експорту.

Директор спеціальних проектів НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев прогнозує менше скорочення - трохи більше 45%. Але навіть у цьому випадку дефіциту на ринку не повинно бути, вважає він.

Нагадаємо, з 5 грудня набуло чинності ембарго Європейського Союзу на імпорт морської нафти з території Росії. Крім того, країни G7 та Австралія запровадили цінову стелю на рівні 60 доларів за барель для російської нафти.

Статьи по теме
Погрожує розпад. Росія може не пережити найближче десятиліття, - експерти
Погрожує розпад. Росія може не пережити найближче десятиліття, - експерти

Росія, якою вона є зараз, може не пережити найближче десятиліття.
12.01.23 — 640