Контракти.ua

867  —  09.12.22
Hubble зробив фотографію наймолодшої галактики у всесвіті
Hubble зробив фотографію наймолодшої галактики у всесвіті

Космічний телескоп Hubble сфотографував крихітну галактику під назвою HIPASS J1131-31 - наймолодшу галактику всесвіту, яка має такі самі характеристики, як і галактики далекого раннього космосу.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт американського аерокосмічного агентства NASA.

 

Як повідомляють американські фахівці, галактика, розмір якої становить лише 1200 світлових років, дістала назву Пікабу, що перекладається як "ку-ку!".

"Адже вона "визирнула" з-за швидко рухомої зірки лише протягом останніх 50-100 років. Остання заважала астрономам помітити галактику", - розповідають в NASA.

За словами вчених, відкриття цієї крихітної галактики доводить, що Пікабу є найближчою галактикою, завдяки якій астрономи зможуть дослідити процес формування інших, що з'явилися невдовзі після Великого вибуху 13,8 млрд років тому.

"Відкриття галактики Пікабу - це ніби відкриття прямого вікна в минуле, що дозволяє нам вивчати її екстремальне середовище і зірки на рівні деталей, недоступному в далекому ранньому Всесвіті", - наголошує астроном Гагандіп Ананд з Наукового інституту космічних телескопів в Балтиморі (США).

Уперше Пікабу виявили 20 років тому за допомогою австралійського радіотелескопа Parkes Murriyang і позначили як "сферу холодного водню". Спостереження в далекому ультрафіолетовому діапазоні космічної місії NASA Galaxy Evolution Explorer показали, що це компактна блакитна карликова галактика.

Наразі у крихітній галактиці телескоп NASA Hubble, якому допомагали наземні і космічні телескопи, зміг розпізнати близько 60 зірок. Вік майже всіх сягає кількох мільярдів років або менше. Зірки Пікабу вказують на те, що це одна з наймолодших і найменш хімічно збагачених галактик, коли-небудь виявлених у всесвіті. Проте вона відрізняється як одна з небагатьох галактик з найбільшим вмістом металу в історії, заявив професор австралійського Національного наукового агентства CSIRO Бербел Корібальські.

Однак, за словами астронома Ананда, картина все ще залишається поверхневою, оскільки спостереження телескопа Hubble були зроблені в рамках програми "моментальних знімків" під назвою The Every Known Nearby Galaxy Survey.

Нещодавно РБК-Україна повідомляло, що космічний телескоп Hubble показав галактичне зіткнення у сузір’ї Ерідан, яке отримало назву Arp-Madore 417-391.

Нагадаємо, РБК-Україна також писало про те, що Hubble зробив світлину спіральної галактики NGC 5495, яка розташована у сузір'ї Гідра.