Контракти.ua

1285  —  03.12.22
Чому російські БТГр так погано управляються: про втрати командної ланки ворога
Чому російські БТГр так погано управляються: про втрати командної ланки ворога

Віктор Кевлюк: Війну проти нашої держави РФ почала маючи у складі своїх Сухопутних військ максимум 280 тисяч осіб, у ПДВ – 45 тисяч, у морській піхоті – 35. З цих 360 тисяч відкинемо підрозділи забезпечення та обслуговування, навчальні заклади. Військ постійної готовності в РФ було від 134 до 168 тисяч.

За експертними оцінками вбитими, пораненими та полоненими ЗС РФ втратили станом на 22.11.22 341.000 осіб, тобто від професійної російської армії, що вдерлася в Україну у лютому, не лишилося практично нічого (цифри наводить російський військовий експерт Павло Лузін).

Проведення мобілізації пояснюється жахливою нестачею живої сили, котру не вдалося компенсувати псевдодобровольчим рухом. Мобілізація ніяк не виправила тяжке становище на фронті, тому що не можна в сучасній війні воювати ненавченими людьми.

Пенсіонінформбюро вирішило розібратися, чому російські БТГр так погано управлялися. Так ось...

Частка офіцерів серед загальної кількості загиблих російських військових поступово знижувалася з 20% у березні та квітні до 17% у червні та липні, але зараз знову намітилася тенденція зростання втрат серед командної ланки російської армії.

Найбільших втрат у загальній їх структурі зазнали мотострільці та десантники, тобто ті, хто безпосередньо веде бій – по 20%. Половина встановлених втрат – військовослужбовці віком від 18 до 26 років, куди потрапляють командири взводів і рот.

Експерт британського Королівського інституту досліджень у галузі оборони та безпеки Самуель Кренні-Еванс вважає, що достатньо велика частка втрат серед офіцерів може означати, що російські офіцери частіше опиняються на полі бою, ніж, наприклад, їхні західні колеги. Тобто на передньому краї їх бойових порядків немає людей, котрим можна довіряти виконання бойового завдання та котрі спроможні у професійному плані здобути перемогу.

Втрати офіцерського складу ЗС РФ не критичні, але дуже відчутні.

Відомо, що з посади командувача ПДВ ЗС РФ було усунуто генерал-полковника Сердюкова, на котрого поклали відповідальність за низьку ефективність та великі втрати серед російських підрозділів ПДВ у Україні, особливо у перші тижні вторгнення в боях під Києвом. Саме у період його керівництва понад 60% усіх БТГр ПДВ РФ під Києвом було знищено, а після відступу саме він відправив десантників без відновлення боєздатності на Харківський напрямок, де за ПДВ ЗС РФ остаточно закріпився новий девіз: "Ніхто крім нас, але ми після вас".

Автор: Віктор Кевлюк, військовий експерт, полковник ЗСУ

Статьи по теме
Що спільного між Нігером та білоруськими вертольотами над Польщею?
Що спільного між Нігером та білоруськими вертольотами над Польщею?

Вадим Денисенко: Вже зараз росіяни будуть пробувати робити дві нові точки напруги в світі: одна на польсько-білоруському кордоні, інша в Нігері. Обидва конфлікти мають на меті одну річ: відволікти захід від України, зменшити постачання зброї і спробувати змусити Захід сідати за стіл переговорів.
02.08.23 — 460

Гра в «солом'яного бичка»: яка перемога над Росією потрібна Америці
Гра в «солом'яного бичка»: яка перемога над Росією потрібна Америці

Максим Розумний: Є кілька міфів про наші відносини зі стратегічним союзником (США), які сьогодні домінують у публічному дискурсі. Перший: американці бояться перемоги України над Росією. Другий: ще більше американці бояться того, що Росія «розвалиться». Третій: американці штовхають наше керівництво до того, щоб завершити війну якомога швидше. Насправді, американцям не потрібна перемога України у тому сенсі, як ми її розуміємо (повне звільнення окупованих територій).
10.07.23 — 814

Для чого рашисти били «Кинжалами» та «Калібрами» по Києву, поки там лідери країн Африки
Для чого рашисти били «Кинжалами» та «Калібрами» по Києву, поки там лідери країн Африки

Іван Киричевський: В своєму офіційному комюніке Повітряні Сили написали, що рашисти сьогодні справді відстріляли шість крилатих ракет «Калибр» і шість гіперзвукових ракет «Кинжал», із яких всі 100% були збиті. З чого можна вивести наступні лінії. Виходить, що за останній місяць Київ пережив уже другу масовану атаку гіперзвуковими ракетами, перша була якраз 16 травня.
16.06.23 — 4121