Контракти.ua

1859  —  01.12.22
Де знайти житло з харчуванням. Що робити біженцям після прибуття до Польщі
Де знайти житло з харчуванням. Що робити біженцям після прибуття до Польщі

Польща від початку війни надала тимчасовий захист понад 1,5 мільйонам українців. В очікуванні зими країна готова приймати біженців і надалі.

TRAVEL РБК-Україна розповідає, що треба знати про прибуття до Польщі та як шукати житло і допомогу втікачам від війни з України.

Що треба знати про прибуття і поселення в Польщі

Польща продовжує приймати українців – для в'їзду можна використовувати внутрішній паспорт за відсутності біометричного. Дітям – свідоцтво про народження.

З іншого боку, українські прикордонники наголошують, що з України без закордонного паспорта можна виїхати за особливих обставин – якщо людина прямує з метою евакуації із зони бойових дій.

Після прибуття до Польщі в українців є кілька варіантів поселення:

  • готель;
  • оренда квартири;
  • проживання у знайомих чи родичів;
  • проживання у родинах поляків безкоштовно.

Також залишається в силі програма розселення людей, яким нікуди піти, а коштів на житло немає. Для того, щоб отримати житло у колективних центрах – це можуть бути готелі, пансіонати, дитячі табори або гуртожитки – варто звернутися до одного з рецепційних центрів для українців (пункти прийому) на великих залізничних вокзалах або поблизу. Там волонтери відразу везуть біженців у вільне на даний момент житло.

Проживання у закладах, які надаються за програмою розселення – безкоштовне. Також передбачене безкоштовне харчування. Завдяки волонтерам і пожертвам поляків біженців забезпечують гігієнічними засобами та одягом.

Проживання за програмою 40+ та виплати

Українці можуть проживати безкоштовно як у колективних центрах, так і в родинах поляків. Таких варіантів житла зараз досить багато, особливо не в найбільших містах країни.

За кожного біженця польська держава компенсує власнику готелю чи квартири 40 злотих на добу. В цю суму входить і харчування, яким має бути забезпечений біженець.

За одну людину з України власник житла отримує 1200 злотих на місяць – це 9770 гривень. За родину з 2-3 осіб – 19540-29310 гривень. З огляду на те, що ціни в магазинах Польщі мало відрізняються від українських, така компенсація за біженців приваблює багатьох поляків.

Втім, програма компенсації діє лише 120 днів з дати прибуття в Польщу. Лише за окремі малозахищені категорії держава платить власникам житла і надалі.

Значна кількість українців після 4 місяців перебування вже знаходять роботу і орендують житло самостійно. Натомість, господарі шукають новоприбулих біженців – таких запрошень пожити в будинку чи на базі відпочинку за програмою 40+ з'явилося чимало восени у різних групах в соцмережах. Наприклад, у Facebook:

  • "Mam mieszkanie, dom, pokój dla Ukrainy";
  • "PODAJĘ DŁOŃ UKRAINIE - transport, nocleg, wszelka pomoc";
  • "Pomoc dla Ukrainy Допомога Україні: mieszkanie oraz inna pomoc obywatel".

Українці після прибуття до Польщі мають зареєструвати ідентифікаційний номер PESEL, який з 16 березня видається з приміткою "UKR", що підтверджує статус тимчасового захисту. За цим номером можна отримати одноразову виплату на перші потреби у 300 злотих – 2442 гривні. Для дітей до 18 років передбачена щомісячна допомога 500 злотих (4070 грн).

Статус тимчасового захисту дозволяє перебувати в країні 18 місяців, що може бути продовжено у зв'язку із війною. Українці з PESEL UKR мають право на безплатну медицину, школи та працевлаштування. Статус втрачається через 30 днів перебування за межами Польщі. Втім, за умови повторної евакуації його можна поновити.

Нагадаємо, ми писали, як Європа готується до зимової хвилі біженців.