Контракти.ua

953  —  27.11.22
Командування ЗСУ терміново звернулося до російських військових через незнання ними правил війни
Командування ЗСУ терміново звернулося до російських військових через незнання ними правил війни

Росіянам нагадали, що неправильні дії під час здавання в полон можуть бути розцінені як симулювання капітуляції, віроломство та військовий злочин.

Останнім часом побільшало випадків, коли російські військові масово здаються в полон ЗСУ. Проте частина військових РФ не знає правил міжнародного гуманітарного права. Пише ТСН. 

Про йдеться у зверненні командування ЗСУ до військовослужбовців РФ, яке оприлюднила пресслужба Генштабу.

Серед росіян, що здаються в полон, фіксується повне незнання і нерозуміння правил війни, а саме міжнародного гуманітарного права. Невиконання цих правил російськими військовослужбовцями викликає, у кращому разі, здивування.

“Бути військовополоненим для російських військових означає, що особовий склад ЗСУ займається фізичним контролем за ними. Якщо під прикриттям здачі в полон відкривається вогонь по українських військових, а саме відбувається симулювання капітуляції, це класифікується як віроломство та військовий злочин”, - йдеться у зверненні.

Військові повідомляють, що такі дії призводять до знищення симулянтів. Щоб здатися в полон Збройним силам України, потрібно знати лише два чіткі правила.

“Треба чітко висловити своє бажання зробити це. Підняти руки і вигукнути фразу про здачу в полон. Не треба виявляти ворожих дій та не треба тримати в руках зброю”, - додали в командуванні ЗСУ.

Росіянам пояснюють, що потрібно виконувати всі команди військовослужбовців ЗСУ і не чинити опір. Якщо росіяни хочуть здатися разом із технікою, то треба розвернути дуло танка або БМП у протилежний від ЗСУ бік.