Контракти.ua

2329  —  22.11.22
Умови не влаштовують кожного четвертого: українці розповіли, де і за чий рахунок вони мешкають у Польщі
Умови не влаштовують кожного четвертого: українці розповіли, де і за чий рахунок вони мешкають у Польщі

Більшість українців у Польщі живуть у квартирах.

У Польщі за кошти держави живуть лише 5% українських біженців, більшість із них сплачує оренду власним коштом. Пише ТСН. 

Про це йдеться в результатах дослідження аналітичного центру міжнародної агенції з працевлаштування Gremi Personal.

Згідно з опитуванням, 58% українців винаймають житло за власний кошт, 22% - забезпечують житлом роботодавці. Лише 5% Польща покриває житло. 10% респондентів кажуть, що їх прихистили поляки у своєму житлі, яким уряд сплачує компенсацію.

Ще 5% відповіли, що живуть завдяки допомозі благодійних організацій.

За даними Gremi Persona, нині польські роботодавці конкурують між собою за українських заробітчан, а тому намагаються заохотити їх житлом.

"Попри те, що Польща створила найбільше державних програм для проживання біженців серед всіх європейських країн, ми бачимо, що абсолютна більшість українців вирішує житлові питання своїм коштом. Однак найбільш вигідний варіант – проживання за кошти підприємства", – пояснила Анна Джоболда, директорка департаменту рекрутації міжнародної агенції з працевлаштування Gremi Personal.

Також, як показало опитування, найбільше громадян, 52%, живе у квартирах, а найменше, 4%, у готелях.

10% біженців мешкають у поляків, які прихистили українців. Натомість за це вони отримують компенсацію від держави в розмірі 40 злотих (320 грн) за добу за кожного громадянина. Так іноді розміщуються цілі сім’ї, що є вигідно і для поляків.

Також часто українці ділять площу великих квартир на кілька сімей, сплачуючи помірні кошти.

Разом із тим, 76% респондентів кажуть, що їх влаштовують нинішні умови проживання, а 24% планують змінити проживання найближчим часом.

В опитуванні взяли участь 1700 українців з різних регіонів Польщі. Його проводили упродовж першої половини листопада методом електронного анкетування

До слова, від січня у Польщі планується запровадити для усіх працездатних українців, які не знайдуть роботу упродовж 3-х місяців та не орендують квартири, 100% плати за проживання в пансіонатах, санаторіях, гуртожитках та різного типу центрах. Така ініціатива, на думку, уряду мотивує біженців якнайшвидше знайти роботу в Польщі та винаймати житло власним коштом.

Нагадаємо, опитування Gremi Personal показало, що у половини українських біженців після вимушеного переїзду до Польщі рівень життя значно покращився.