Контракти.ua

4962  —  12.11.22
Сонце пробило діру в магнітному полі Землі: що це спричинило
Сонце пробило діру в магнітному полі Землі: що це спричинило

Експерти не впевнені, чи це незвичайне явище було якимось невідомим типом полярного сяйва.

Вчені заявили, що в магнітному полі Землі утворилася тріщина через потужний потік сонячних частинок, які вирвалися із Сонця під час чергового сонячного спалаху. Ця діра в магнітосфері дозволила зарядженим сонячним частинкам проникнути глибше в атмосферу планети, внаслідок чого в небі над Норвегією помітили незвичайне, дуже рідкісне рожеве полярне сяйво. Пише ТСН. 

Про це пише Space.

За дивовижним рожевим сяйвом змогла спостерігати туристична група на чолі з гідом Маркусом Варіком. За його словами, рідкісне небесне явище в небі над Норвегією з'явилося на короткий проміжок часу.

Здебільшого полярні сяйва бувають зеленого кольору, і це пов'язано з тим, що сонячні частинки стикаються з атомами кисню у верхніх шарах атмосфери Землі. Але через те, що потік сонячних частинок проник трохи глибше в атмосферу, нижче за 100 км, там він зіткнувся з атомами азоту, газу якого багато в цьому шарі атмосфери. Це й викликало появу рожевого полярного сяйва.

Раніше стало відомо, що дуже яскравий метеор очевидці помітили над Веллінгтоном, Нова Зеландія. Ця подія тривала близько 10 секунд і супроводжувалася гучним гуркотом. Він залишив сліди на метеорологічних радарах, сейсмометрах і геостаціонарних супутниках.