Контракти.ua

1039  —  03.11.22
Іранські ракети для Москви: до чого нам готуватися та чи є в нас таблетки від цієї хвороби?
Іранські ракети для Москви: до чого нам готуватися та чи є в нас таблетки від цієї хвороби?

Віктор Кевлюк: Днями наш Міністр оборони повідомив, що армія РФ починаючи з 24 лютого витратила приблизно третину своїх запасів високоточних ракет (609 із 1844). Начальник ГУР МОУ генерал Буданов додав, що агресор вже заліз у своє НЗ, адже має у залишках лише 13% ракет «Іскандер» та 43-45% ракет типу «Калібр», Х-101, Х-555 (відсотки – від наявності ракет на початку війни). Термін відновлення запасів до розмірів довоєнних наша розвідка оцінює в 5 років.

Розвідка союзників повідомляє, що між Іраном і РФ досягнуто домовленості про поставку перших 200 тактичних ракет. ЦРУ стверджує, що ці 200 ракет вже передані російській стороні на базі в іранській провінції Язд.

До чого готуватися нам?

Для поставки до РФ сплановані ракети малої дальності Fateh-110 та середньої дальності Zolfagar. Що воно таке і чим небезпечне?

Fateh-110: тактична квазібалістична ракета з бойовою частиною вагою 650 кг, максимальною дальністю стрільби до 300 км (залежно від модифікації, попередні покоління літали на 200 та 250 км, що буде постачатися Москві – не відомо), швидкість польоту – 4М (десь 1300 м/с), має інерційну систему управління польотом, позиціонується по GPS, на короткій прикінцевій ділянці може наводитися на ціль оператором через бортову електронно-оптичну станцію. Ціна за один пуск – 100.000$, що цілком бюджетно (реактивний снаряд до HIMARS коштує 160.000$). Базова машина ракетного комплексу – Mercedes Benz 6x6. Не відомо, як так сталося, але… Ракета виробляється також в Сирії під індексом М-600. Проксі на кшталт Хезбали та Хамас також купляють ці ракети.

Zolfagar: пафосно названа на честь меча Алі ібн Абі Таліба Зольфагара, зятя Пророка (мир йому!) та дуже поважного серед шиїтів персонажа. Оперативно-тактична балістична двоступенева ракета середньої дальності з бойовою частиною вагою 500 кг, максимальною дальністю стрільби до 700 км, швидкість польоту – дані відсутні, має інерційну систему управління польотом, може наводитися по GPS. Базова машина ракетного комплексу – знову ж таки Mercedes Benz 6x6. Ракета є реінкарнацією Fateh-110, для збільшення дальності польоту на 150 кг зменшено вагу бойової частини, металевий корпус замінено на корпус з композитних матеріалів. Західні експерти оцінюють цей корпус, як поганенький. До уваги військових, що збирають уламки для аналізу: ці ракети мають нумерацію, котра починається з ZB-… Це чітко ідентифікує ці уламки як елементи ракети Zolfagar.

Існує модернізований Zolfagar – ракета Dezful, має дальність стрільби до 1000 км. Чи збирається Кремль її купляти – не відомо.

Про кремлівську стратегію підвищення ставок ми обізнані, тому слід мати на увазі можливість постачання на Московію ракет Hoveyzeh (місто, атаковане свого часу Іраком хімічною зброєю). Про цю ракету зрозуміло не все. Одні джерела вважають її крилатою ракетою «земля-земля», сам Іран – крилатою ракетою повітряного базування. Хоча, слід думати, що ракета може базуватися в усіх вимірах бойового простору, включаючи надводні кораблі. Дальність стрільби – 1350 км, має дуже точну інерційну систему наведення. Іран позиціонує цю ракету, саме як зброю літака, хоча в якості носіїв може застосувати лише наявні у нього Су-22 або Су-24. Hoveyzeh належить до лінійки крилатих ракет Soumar (назва – на честь іранського села, знищеного іракцями все тою ж хімічною зброєю).

І ось тут – про карму. Ракети Soumar як близнюки схожі на радянську крилату ракету Х-59, котру (за різними твердженнями – декілька) в 2001 Ірану продала … Україна.

РФ обстрілювала ракетами територію України з району білоруського міста Мозир, звідки ракетами з дальністю польоту 700 км можна уражати об’єкти по всій території нашої країни, з дальністю польоту 300 км – до рубежу Луцьк – Дубно – Хмельницький – Вінниця – Пирятин – Конотоп – Глухів. Тобто Білорусь цілком може стати пусковим майданчиком для ракетників запоребрика та їх перських союзників вже в найближчі місяць-два. Майданчик досить безпечний, адже жодного разу ЗС України не наносили ударів у відповідь по картопляних полях на півночі.

Чи є в нас таблетки від цієї хвороби? А вони у нас є.

«Бук-М1»: перехоплює крилаті ракети, що літають зі швидкістю до 2,3М з імовірністю 40%

С-300 (у нас є варіанти С-300ПС, С-300ПТ і реанімовано С-300В): перехоплює аеродинамічні та балістичні цілі, що літають зі швидкістю до 8М, а С-300В – аж до 13М, але для впевненості в результатах перехоплень треба знати, які саме зенітні ракети у нас лишилися.

IRIS-SLM: перехоплює крилаті, протикорабельні, протирадіолокаційні ракети, що летять зі швидкістю до 8,7М.

NASAMS: перехоплює крилаті та балістичні ракети, що летять зі швидкістю до 2,9М.

SAMP-T: ракетою Aster-30 перехоплює крилаті ракети, що летять зі швидкістю до 4М.

Просто не буде. Але відіб’ємось.

 

Автор: Віктор Кевлюк, військовий експерт

Статьи по теме
Байден продовжив заборону на заходи в морські порти США для суден, пов'язаних з Росією
Байден продовжив заборону на заходи в морські порти США для суден, пов'язаних з Росією

Президент США Джо Байден продовжив заборону заходи в морські порти США для суден, пов'язаних з Росією.
18.04 — 190

У Росії проблеми з весняним призовом, агітацію поширюють навіть у потягах, - ГУР
У Росії проблеми з весняним призовом, агітацію поширюють навіть у потягах, - ГУР

У Росії сповільнюється весняний призов до армії. Тому путінський режим розширює агітацію, її поширюють навіть у потягах.
18.04 — 186

Харків може стати
Харків може стати "другим Алеппо": Терехов заявив про необхідність допомоги від США

Мер Харкова сказав, що пакет допомоги на 60 млрд дол. має "вирішальне значення для нас".
18.04 — 155