Контракти.ua

442  —  15.10.22
Росія заблокувала спільну заяву МВФ із засудженням вторгнення в Україну
Росія заблокувала спільну заяву МВФ із засудженням вторгнення в Україну

Країни-члени Міжнародного валютного фонду майже одноголосно закликали Росію припинити війну в Україні, заявила голова керівного комітету МВФ, назвавши війну найбільшим чинником, який підживлює інфляцію і сповільнює глобальну економіку.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters .

Міністр економіки Іспанії Надя Кальвіно заявила на прес-конференції, що Росія знову заблокувала консенсус щодо випуску спільного комюніке під час засідання Міжнародного валютно-фінансового комітету.

Кальвіно сказала, що заклик до припинення війни був сильнішим, ніж на зустрічах МВФ та Світового банку у квітні, оскільки конфлікт викликає відсутність продовольчої та енергетичної безпеки, зростання цін та ризики для фінансової стабільності.

"Це дуже ясно на людському рівні, на практичному рівні, на об'єктивному рівні - зупинити війну. Зупинити війну, - сказала директор-розпорядник МВФ Крістіна Георгієва. - Це найпростіший спосіб привести світову економіку на краще форму. Зупинити війну".

Настрої Георгієвої підтримала міністр фінансів США Джанет Єллен, яка заявила на окремій прес-конференції, що, роздумуючи про економічні заходи у відповідь, "очевидно, що найважливіше, і всі згодні з тим, що Росія має припинити війну з Україною".

Незгода Росії з такими закликами змусила керівний комітет МВФ виступити із заявою голови, сказала Кальвіно, додавши, що вона відображає тверду згоду з багатьох економічних питань.

У заяві міститься заклик до центральних банків прагнути стабільності цін, тоді як фіскальна політика має приділяти пріоритетну увагу захисту вразливих груп від підвищення вартості життя.

"Ми забезпечимо узгодженість загальної грошово-кредитної та податково-бюджетної політики з належним урахуванням додаткової ролі структурної політики у пом'якшенні компромісів", - йдеться у заяві, яка повторює раді МВФ Великобританії та іншим країнам не допускати, щоб грошово-кредитна та фіскальна політика працювала проти один одного.

Щодо валют, у заяві визнається тиск, який створюється сильним доларом США.

"Визнаючи, що багато валют значно змінилися цього року через підвищену волатильність, ми підтверджуємо наші зобов'язання щодо обмінних курсів, зроблені у квітні 2021 року", - йдеться у заяві МВФК.

Статьи по теме
Член Ради директорів МВФ виступив проти візиту місії фонду до Росії
Член Ради директорів МВФ виступив проти візиту місії фонду до Росії

Глава Центробанку Естонії приєднався до групи міністрів фінансів європейських країн, котрі розкритикували план Міжнародного валютного фонду відновити огляд російської економіки вперше після вторгнення в Україну.
17.09 — 203

Спецслужби США вважають, що російська мережа RT схиляла американців до підтримки Трампа, – Reuters
Спецслужби США вважають, що російська мережа RT схиляла американців до підтримки Трампа, – Reuters

Мережа американських блогерів, створена за участю російського державного телеканалу RT, намагалася вплинути на виборців у США, щоб переконати їх віддати перевагу на виборах президента кандидату від республіканців Дональду Трампу.
07.09 — 181

Путін лякає Захід глобальною війною за дозвіл Україні бити по РФ
Путін лякає Захід глобальною війною за дозвіл Україні бити по РФ

Російський диктатор Володимир Путін попередив, що країни-члени НАТО в Європі "грають з вогнем", коли припускають імовірність України завдавати ударів із західної зброї по території РФ.
29.05 — 403