Контракти.ua

560  —  14.10.22
Українцям нагадали, як не стати жертвою кіберзлочинців
Українцям нагадали, як не стати жертвою кіберзлочинців

У Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації ще раз нагадали громадянам про прості правила безпеки у мережі інтернет.

Про це Держспецзв’язку повідомляє у Фейсбуці.

У службі зазначили, що найпростіший спосіб поширити шкідливе програмне забезпечення чи скерувати користувача на шкідливий сайт – повідомлення із вкладеними файлами та посиланнями. Такі повідомлення зловмисники можуть надсилати на електронну скриньку, в приватні повідомлення у соціальних мережах та месенджерах, в SMS, чатах тощо.

Допис із посиланням на шахрайський сайт може бути розміщений навіть у місцевому новинному пабліку чи групі. У таких випадках часто використовують спекуляції на тему соціальних виплат начебто від держави для внутрішньо переміщених осіб та українців, які постраждали під час війни.

Тому, в Держспецзв’язку нагадали, що слід довіряти інформації лише з офіційних перевірених джерел: верифіковані сторінки (із синьою галочкою) органів державної влади у соцмережах; вебсайти органів державної влади, адреси яких обов’язково мають закінчуватися на gov.ua.

Потрібно уважно перевіряти адресата та вміст повідомлень. Не переходити за посиланнями та не завантажувати файли від незнайомців. Отриману в повідомленні інформацію перевіряти в інших джерелах та на офіційних сторінках державних органів. Не вводити жодних особистих даних, якщо не впевнені у безпечності сайту.

"Крім того, пам’ятайте, що https на початку адреси сайту свідчить про захищене з’єднання, http - не захищене (ваші дані та навіть паролі можуть бути викрадені)", - зауважили у Держспецзв’язку.

Там радять завантажувати лише ліцензійне програмне забезпечення та додатки із офіційних сайтів розробника.

Статьи по теме
Українців попередили про ворожу кібератаку
Українців попередили про ворожу кібератаку

Росіяни розсилають віруси під виглядом рекомендацій від державного сервісу CERT-UA.
06.08.23 — 303

Українцям пояснили, як виявити інтернет-шахраїв
Українцям пояснили, як виявити інтернет-шахраїв

Українців попередили про ще одну шахрайську схему онлайн-аферистів. Зловмисники можуть виманювати гроші через месенджери.
16.07.23 — 303

Як створити електронний кабінет водія
Як створити електронний кабінет водія

В Україні водії можуть отримувати деякі послуги сервісних центрів МВС онлайн. Для цього можна скористатися спеціальним сервісом – електронним кабінетом водія.
20.04.23 — 563