Контракти.ua

502  —  13.10.22
Марченко назвав фінансові потреби України на наступний рік
Марченко назвав фінансові потреби України на наступний рік

Дефіцит держбюджету Україні у 2023 році оцінюється у розмірі 3,5 млрд доларів США на місяць. Міністр фінансів Сергій Марченко виступив з промовою на зустрічі G7 заявив, що країна потребуватиме продовження допомоги.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу Мінфіну.

Як зазначив Марченко, проект держбюджету на 2023 рік вже пройшов перше читання у Верховній раді.

"Це бюджет воюючої країни, тому пріоритетами є фінансування армії, підтримка населення та збереження макрофінансової стабільності", сказав він.

За його словами, уряд планує збільшити фінансування сектору безпеки і оборони на рівні 17,8% ВВП. Прогноз зростання реального ВВП - 4,6%, інфляція – близько 30%, середній курс – близько 42 грн за долар. Дефіцит бюджету планується на рівні 20% ВВП.

"У проекті бюджету ми враховуємо можливе продовження бойових дій у 2023 році. Тривала війна збільшить пошкодження інфраструктури, кількість переміщеного населення, посилить економічні труднощі та може збільшити бідність. Якщо наші потреби не будуть повністю профінансовані, це призведе до серйозного економічного спаду", - сказав міністр.

Марченко нагадав, що уряд вже скоротив непріоритетні видатки та переорієнтував їх на критичні потреби та підтримку оборонних зусиль і громадян, які найбільше постраждали від війни.

"Тому, враховуючи дефіцит бюджету у наступному році у розмірі 38 млрд доларів, Україна розраховує на системну фінансову підтримку від країн ЄС та Великої сімки", - додав він.

Міністр повідомив, що у 2023 році потрібно продовжити залучення зовнішнього пільгового фінансування та грантів для покриття пріоритетних соціальних видатків бюджету, а також реалізувати збір коштів для швидкого відновлення.

"Пріоритетом є відновлення основних інфраструктурних послуг. Для тих, хто був змушений покинути країну, та ВПО мають бути створені умови для повернення додому. Важливо відновити всі державні соціальні послуги для наших громадян, у тому числі освіту, охорону здоров'я, житло та соціальний захист", - сказав Марченко.

Міністр повідомив, що протягом повномасштабної війни, Україна мала потребу у додатковому фінансуванні у розмірі 5 мільярдів доларів США на місяць. Загалом на сьогодні Україна вже отримала фінансову підтримку від іноземних партнерів у розмірі 20,7 млрд доларів, з яких майже 50% - грантові кошти, які не потребують повернення. Україна очікує на 5 млрд євро від ЄС і 4,5 млрд доларів від США до кінця року.

Статьи по теме
Рада підтримала збільшення бюджету на 500 мільярдів для військових потреб
Рада підтримала збільшення бюджету на 500 мільярдів для військових потреб

Верховна Рада ухвалила в цілому закон про збільшення бюджету на 2024 рік на 500 млрд грн на військові потреби.
18.09 — 141

Комітет Ради підтримав підвищення податків
Комітет Ради підтримав підвищення податків

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради схвалив проєкт змін до Податкового кодексу. Крім населення підвищений податок платитимуть банки.
16.09 — 224

Держбюджет-2025. Який курс долара Кабмін заклав на наступний рік
Держбюджет-2025. Який курс долара Кабмін заклав на наступний рік

Уряд затвердив проект державного бюджету на 2025 рік. У Міністерстві фінансів України розповіли, який курс долара у нього заклали.
15.09 — 303