Контракти.ua

512  —  12.10.22
Українці за кордоном почали знімати вдвічі менше готівки — НБУ
Українці за кордоном почали знімати вдвічі менше готівки — НБУ

Обсяги зняття готівки українцями, які вимушено перебувають за кордоном, скоротилися вдвічі завдяки запровадженню Національним банком України лімітів на відповідні операції.

Про це повідомили у пресслужбі регулятора у відповідь на запит Економічної правди.

Так, якщо у травні обсяг операцій зі отримання готівки з українських карток за кордоном сягав еквівалент 35 млрд грн, то за підсумками серпня він скоротився до 16,92 млрд грн. Для порівняння, до початку широкомасштабного вторгнення росії, у січні цього року, відповідний показник складав еквівалент 1,2 млрд грн.

Як наслідок, у Нацбанку вважають, що їм вдалося щонайменше зменшити масштаби непродуктивного виведення валюти з України в обхід обмежень, зокрема так званого "карткового туризму".

"Зменшенню масштабів так званого "карткового туризму" також сприяло надання можливості громадянам з 21 липня купувати безготівкову іноземну валюту обсягом до 50 тис. грн (в еквіваленті) на місяць з одночасним вкладенням на депозит на три місяці, а також розширення відповідного ліміту до 100 тис. грн (в еквіваленті) з 1 жовтня 2022 року", — відзначають в НБУ.

Водночас там додають, що точно оцінити обсяги непродуктивного відпливу капіталу неможливо, адже одні і ті ж операції можуть використовуватися як на критичні цілі, так і з метою виведення капіталу з країни.

Статьи по теме
У якій валюті українці зберігають свої гроші
У якій валюті українці зберігають свої гроші

У лютому 2024 року українці зберігали у банках Фонду гарантування вкладів фізичних осіб 1 трлн 208 млрд. гривень. При цьому 35,4% вкладів були в іноземній валюті.
08.04 — 307

НБУ спростував обмеження розрахунків готівкою
НБУ спростував обмеження розрахунків готівкою

Нацбанк спростував інформацію про те, що нібито планує фізичним особам-підприємцям отримувати платежі від фізосіб готівкою, тобто без відкриття рахунку.
24.03 — 295

В якій валюті та в яких банках українці зберігають гроші
В якій валюті та в яких банках українці зберігають гроші

В банках України, які входять до Фонду гарантування вкладів (ФГВФО), на початок року вклади фізичних осіб становили 1 трлн 234,8 мільярди гривень. Незважаючи на не дуже привабливі умови, тобто низькі ставки, 35,5% вкладів були в іноземній валюті.
08.02 — 287