Контракти.ua

2843  —  04.10.22
У Києві попрощалися з журналістом, театральним і кінокритиком Олегом Вергелісом
У Києві попрощалися з журналістом, театральним і кінокритиком Олегом Вергелісом

Церемонія прощання з відомим журналістом, театральним і кінокритиком Олегом Вергелісом відбулася в Національному академічному драматичному театрі ім. Івана Франка.

Про останні місяці життя оглядача мистецької сфери розповів кореспонденту Укрінформу голова Національної спілки театральних діячів України, режисер Богдан Струтинський.

"Навіть коли він захворів і останні кілька років був присутній в театральному просторі лише онлайн, він все одно залишався активним, знав де і що відбувається, переглядав записи вистав, давав поради і писав, писав, писав", - зазначив він.

Струтинський підкреслив, що Вергеліс ніколи не обмежувався тільки своїми текстами, він був одним з тих, хто робив театр. Театральна спільнота запам'ятає його як справедливого критика та обожнювача підмостків, який своїми порадами сприяв збільшенню постановок у театрах України.

"Олег з того покоління критиків, для яких важливим був принцип "не нашкодь" – як окремому митцеві, так і театру в цілому. Він міг хвалити, якщо, на його думку, було за що, міг говорити про недоліки, міг і любив іронізувати, але ніколи не був нищівним чи зневажливим", - зауважив Струтинський.

За його словами, Вергеліс також доклав чималих зусиль до розвитку Спілки: у 2016 році його запросили до новосформованої команди.

"Олег з готовністю брав участь у наших школах, де б вони не відбувалися – Києві, Бучі, Херсоні, Сумах, він був одним з тих, хто стояв у витоків Всеукраїнського театрального фестивалю-премії "ГРА", - сказав режисер.

Струтинський також зазначив, що його колега по Спілці писав книгу, яку не встиг закінчити.

Як повідомляла НСТДУ, похорон журналіста відбудеться на його батьківщині в селі Мала Сквирка Київської області у вівторок 4 жовтня о 12:00.

Олег Вергеліс - автор численних публікацій на теми театру, кіно, телебачення і української культури, які писав, зокрема, для "Дзеркала тижня", "Главреда", "Українського театру", "Української культури" тощо.

Також він створив книгу "Квиток на вчорашню виставу", присвячену українському театру середини ХХ століття, й інші твори з цієї тематики.

Крім того, Вергеліс опікувався громадською діяльністю - був членом Експертної ради з розгляду та визначення культурно-мистецьких проєктів "Взаєморозуміння", працював у Експертній раді МКІП з відбору культурно-мистецьких проєктів для надання державної фінансової підтримки, у складі Експертної комісії займався питанням надання академічного статусу творчим колективам України в галузі театрального мистецтва.

Як повідомлялося, Вергеліс помер на 56-му році життя через хворобу.