Контракти.ua

721  —  02.10.22
ФСБ була проти обміну "азовців", але Путін хотів повернути Медведчука – WP
ФСБ була проти обміну

Обмін полоненими між Росією та Україною наприкінці вересня схвалив особисто президент Росії Владімір Путін. Зокрема він наполіг на видачі Україні командирів «Азову» та отриманні одіозного проросійського політика і свого кума Віктора Медведчука попри те, що проти такої формули обміну були представники Федеральної служби безпеки (ФСБ).

Про це повідомляє The Washington Post з посиланням на інформацію високопоставлених українських та американських чиновників, знайомих з цим питанням.

За словами джерел видання, в представників ФСБ були побоювання щодо того, що росіяни будуть незадоволені обміном, зокрема співвідношенням один майже до чотирьох. Також ФСБ турбувало, як люди відреагують на нерівноцінність обміняних полонених: отриманням Медведчука і передачею Україні командирів «Азову», яких російська пропаганда нарекла неонацистами.

«ФСБ була категорично проти, – сказав на умовах анонімності високопоставлений український чиновник, щоб обговорити чутливу тему. – Вони усвідомлювали наслідки того, як угода буде виглядати для громадськості».

WP зауважують, що президент України Володимир Зеленський назвав цей обмін «перемогою нашої держави», тоді як Кремль зазнав рідкої критики з боку російських прихильників війни проти України, які засуджували звільнення командирів «Азову».

«Це гірше за злочин... і гірше за помилку. Це – величезна дурість», – цитує видання Telegram російського терориста Ігоря Гіркіна.

Обмін стався, зазначає видання, коли Путін зазнав додаткового внутрішнього тиску через оголошення мобілізації в Росії, щоб підсилити російські підрозділи, які перебувають у складному становищі на фронті. Російські невдачі викликали сумніви щодо стратегічної мудрості лідера, який довгий час вважався проникливим і хитрим, хоча і безжальним.

Статьи по теме
F-16 будуть в Україні влітку – посол Данії
F-16 будуть в Україні влітку – посол Данії

Україна отримає від Данії всі винищувачі F-16, про які раніше домовились лідери країн.
вчера, 16:00 — 1334

Втрати РФ на фронті ростуть: на що чекати росіянам після інавгурації Путіна
Втрати РФ на фронті ростуть: на що чекати росіянам після інавгурації Путіна

За словами військового експерта Олександра Коваленка, Росії критично не вистачає мобілізаційного ресурсу.
вчера, 09:27 — 181

Путін повинен програти: Зеленський назвав головну мету допомоги США
Путін повинен програти: Зеленський назвав головну мету допомоги США

Український лідер висловив сподівання, що розгляд законопроєкту в Сенаті США і направлення президенту Байдену будуть достатньо швидкими.
вчера, 08:35 — 194