Контракти.ua

692  —  29.09.22
Війна, "референдуми" та жертви: Росія за 30 років спровокувала конфлікти у трьох країнах
Війна,

Росія за останні 30 років спровокувала конфлікти у трьох державах, серед яких Україна. Таким чином РФ підриває глобальну безпеку, побудовану на міжнародному праві.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Міністерство закордонних справ у Facebook.

МЗС відреагував на проведення фейкових "референдумів" на окупованих територіях України. Міністерство зазначило, що цей сценарій для Росії традиційний та використовується протягом останніх трьох десятків років.

"Зараз Росія знову вирішила організувати пропагандистське шоу під назвою "референдуми" у тимчасово окупованих нею частинах Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей. Проте, як і до цього, ці дії не нестимуть жодних правових наслідків", - заявили в МЗС.

Які конфлікти спровокувала Росія

На початку 1990-х Москва створила збройні конфлікти на території сусідської Грузії, зокрема в Абхазії (1992-1993 рр.) та Цхінвальському районі (1991-1992, 2008 рр.). Від дій Росії загинуло щонайменше 10 тисяч людей.

Після цього були проголошені так звані "Республіка Абхазія" та "Республіка Південна Осетія", які досі не визнаються світом.

Також від російських маніпуляцій постраждала Молдова у 1992 році. Збройний конфлікт у невизнаному Придністров'ї призвів до тисячі жертв.

У 2014 році Росія дісталася до України, окупувавши Крим та частину Донбасу. У 2022 році Кремль розпочав повномасштабну війну проти України. Москва намагається завдяки незаконним "референдумам" нібито "приєднати" частину південних та східних областей до складу РФ.

"В такий спосіб Росія підриває архітектуру глобальної безпеки, побудовану на нормах міжнародного права", - додали в МЗС.

Нагадаємо, ЄС збирається ввести нові антиросійські санкції через "референдуми" на окупованих територіях України.

Статьи по теме
Кремль створює підґрунтя для нападу на Молдову - ISW
Кремль створює підґрунтя для нападу на Молдову - ISW

У Молдові проросійські діячі продовжують створювати умови для виправдання можливої майбутньої агресії РФ.
20.04 — 177

Ізраїль визначиться з відповіддю Ірану найближчим часом, - ЦАХАЛ
Ізраїль визначиться з відповіддю Ірану найближчим часом, - ЦАХАЛ

Уряд Ізраїля вивчає "широкий спектр варіантів" щодо відповіді Ірану на нещодавню атаку. Рішення буде прийняте сьогодні, 15 квітня або ж найближчим часом.
15.04 — 177

Атаки Ірану на Ізраїль аналогічні тим, які Росія завдає по Україні - ISW
Атаки Ірану на Ізраїль аналогічні тим, які Росія завдає по Україні - ISW

Комбінована атака дронами та ракетами на Ізраїль з боку Ірану схожа на удари, які Росія неодноразово завдавала по території України, намагаючись визначити оптимальний спосіб, як прорвати протиповітряну і протиракетну оборону західного зразка.
14.04 — 168