Контракти.ua

374  —  27.09.22
Подоляк звернувся до Німеччини: якщо хочете швидшого закінчення війни, дайте нам Leopard 2
Подоляк звернувся до Німеччини: якщо хочете швидшого закінчення війни, дайте нам Leopard 2

Для повернення захоплених Росією територій та відновлення миру Україні необхідне сучасне озброєння, а не радянські танки. Так, наша країна просить Німеччину та інших партнерів надати танки Leopard 2 для потреб ЗСУ.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на радника глави Офісу президента Михайла Подоляка в інтерв’ю Tagesschau.de.

Він зазначив, що у разі інтенсивного прориву лінії оборони російської армії, наступним кроком ЗСУ буде повернення територій і знищення збройних сил Росії. Проте для цього необхідна певна кількість бронетехніки, танки.

"Але це не мають бути неефективні радянські танки - ні Т-55, ні Т-64, ні навіть Т-72. Ось чому ми кажемо нашим партнерам, зокрема Німеччині: якщо ви хочете взяти на себе лідерську роль, якщо ви хочете, щоб у нас було менше втрат, і якщо ви хочете, щоб ця війна закінчилася швидше, тоді дайте нам Leopard 2", сказав Подоляк.

Він зазначив, що українські бійці можуть дуже швидко навчитися користуватися новою зброєю будь-якої складності, що вже не раз доводили. Зокрема, партнери могли б відкрити навчальні центри для ЗСУ, але за скороченою програмою.

Подоляк додав, що наразі українські військові використовують майже всі типи артилерії, яких навіть близько не мали до початку повномасштабної війни.

Він також наголосив, що той факт, що РФ є ядерною державою, не має зупиняти Україну в захисті своєї території.

"Якщо ми зупинимося, вони в якийсь момент заїдуть на танках у Дніпро, потім у Київ і також оголосять ці міста Росією. Так ми повністю втратимо Україну. Ескалації немає. Є Україна, яка має право захищати свою територію. Ми хочемо відновити мир. Для цього потрібна підтримка звичайним озброєнням", - сказав Подоляк.

Нагадаємо, Міноборони Німеччини відмовляється передавати Україні бойові танки, про що неодноразово заявляла голова відомства.

Така позиція Берліну пояснюється зокрема і тим, що жодна країна НАТО поки що не зважилася на такий крок.

Канцлер Олаф Шольц зазначив, що Німеччина не відправляє танки Україні, оскільки боїться ескалації конфлікту між Росією та НАТО.

Німеччина також відмовляється передати Україні танки Leopard II, оскільки нібито навчання українських військових займе тривалий період часу.