Контракти.ua

474  —  22.09.22
За вісім місяців банки отримали 8,4 мільярда прибутку
За вісім місяців банки отримали 8,4 мільярда прибутку

З початку року українські банки отримали 8,4 млрд грн прибутку попри зростання відрахувань у резерви під очікувані збитки від російської агресії.

Про це у Фейсбуці повідомив голова Національного банку Кирило Шевченко, передає Укрінформ.

«За 8 місяців банки отримали 8,4 млрд грн прибутку, попри зростаючі внаслідок війни відрахування в резерви під очікувані збитки. З початку року банки сформували резерви в обсязі 89,4 млрд грн, із них за березень - серпень – 83,7 млрд грн», - зазначив очільник НБУ.

За його словами, чистий процентний дохід у березні - серпні стабільно зростав, хоча й повільнішими темпами, ніж на початку року: 21% р/р порівняно 35% р/р у січні-лютому.

Уповільнення було спричинене зниженням процентних доходів від кредитування фізичних осіб. Натомість зростання чистого процентного доходу підтримували доходи від кредитів суб’єктам господарювання, ставки за якими підвищувалися задля покриття зростаючого кредитного ризику.

Шевченко уточнив, що серед ключових чинників прибутковості, зокрема, і те, що попит на банківські послуги почав відновлюватися після шоку на початку широкомасштабної російської агресії. А також скорочення операційних витрати банків упродовж квітня - липня (-5% р/р).

Зростання операційного доходу впродовж травня - липня також підтримав позитивний результат від операцій купівлі-продажу валюти, впродовж липня - серпня – від переоцінки держбанками облігацій внутрішніх державних позик України (ОВДП).

«Збереження операційної прибутковості дасть змогу банкам самостійно відновити капітал після проходження глибокої фази поточної кризи», - резюмував голова Національного банку.

Статьи по теме
Українців попередили про ще одну фінансову схему шахраїв
Українців попередили про ще одну фінансову схему шахраїв

Шахраї вигадали нову схему обману українців. Вони нібито обіцяють фінансову допомогу від міжнародних організацій чи уряду України, але насправді це не так.
16.09 — 264

В Україні створять реєстри скомпрометованих банківських карток та неблагонадійних торговців
В Україні створять реєстри скомпрометованих банківських карток та неблагонадійних торговців

Упродовж наступного місяця в Україні розпочнуть створювати реєстр скомпрометованих банківських карток, а далі - реєстр неблагонадійних торговців. Це потрібно для боротьби з ухилянням від сплати податків.
11.09 — 228

НБУ обмежив використання валютних карток за кордоном: які будуть ліміти
НБУ обмежив використання валютних карток за кордоном: які будуть ліміти

Національний банк України обмежив використання валютних карток українських банків за кордоном. Ліміти стосуються купівлі коштовностей та оренди житла.
09.09 — 164