Контракти.ua

1773  —  05.09.22
Лише "глибока стурбованість": омбудсмен різко розкритикував роботу Червоного Хреста та ООН
Лише

В української сторони постає дедалі більше запитань до діяльності ООН на фоні повномасштабної війни, розв'язаної Росією на чолі з диктатором РФ Путіним.

Росія не виконує жодних норм щодо військовополонених та порушує умови діяльності міжнародних організацій, таких як Міжнародний комітет Червоного Хреста та ООН. Пише ТСН. 

Про це заявив уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець в інтерв'ю "Голосу Америки".

За його словами, МКЧХ  окупанти не допускають до моніторингу місць, де утримують військовополонених. До діяльності ООН в України є чимало запитань.

"Російська Федерація взагалі не допускає Міжнародний комітет Червоного Хреста. Вони це фіксують, а зробити нічого не можуть. Реакції жодної. Така сама ситуація і щодо Організації Об’єднаних Націй. У нас найбільше запитань щодо її діяльності. Наразі ми бачимо, що вона практично прирівнює жертву та нападника", – сказав Лубінець.

Крім того, він нагадав і про ситуацію із експортом з України.

"Яскравий приклад – це українське зерно. Замість того, щоб змусити Росію розблокувати українські порти й забезпечити безпечне проходження суден, ООН розпочала переговори й змусила підписати угоду. Тобто мені здається, що вони більше тиснуть на нас, ніж на агресора", – додав Лубінець.

Омбудсмен зауважив, що в Україні вже діє чотири місії ООН – постійна місія, місія щодо збору доказів воєнних злочинів, щодо розслідування подій в Оленівці та ситуації на ЗАЕС – і усі вони безсилі.

"Скільки ще треба створити, щоб зрозуміти, що цей механізм не діє на Російську Федерацію? ООН просто не допускають на тимчасово окуповану територію", – додав він.

Омбудсмен наголосив, що заяви про глибоке занепокоєння ситуацією на території України не зупиняють російські "Гради".

Як повідомлялося, у Маріуполі "осліп" Червоний Хрест і не бачить звірств окупантів.