Контракти.ua

1002  —  02.09.22
Щоб більше не кортіло
Щоб більше не кортіло

Одна з важливих особливостей цієї війни, яка багато в чому визначає її хід і результат, вислизає від багатьох: у ній, за великим рахунком, лише один учасник. Україна воює, а Росія – ні.

Коли Путін кокетливо назвав вторгнення спецоперацією, він виходив не лише з очікування, що все закінчиться швидко та переможно. Російська людина війною генетично налякана, здорово пов'язує її зі зломом звичного способу життя і великими поневіряннями, тому росіяни війни не хочуть, у цьому сенсі вони цілком нормальні, «запитайте ви у тиші, запитаєте ви у матерів, запитаєте у дружини моєї».

Ненормальність полягає в тому, що бойові дії на чужій території, вбивства інших людей та руйнування їхніх міст справжньою війною не вважаються. Це якісь важливі державні дії, які стверджують позицію Росії у ворожому світі, це сфера піклування високого начальства, йому видніше, а просту людину пробирає гордість за свою країну, яка себе в образу не дає. І зрозуміло, що такі дії за межами батьківщини відводять від неї війну, яка інакше прийшла б на російську землю. «Можемо повторити» стосується не тієї частини, в якій ворог під Москвою та Ленінград у блокаді, а тієї, де гармати б'ють по рейхстагу.

Початковий страх, що напад на Україну переросте в ту саму «справжню» війну, минув, і до літа в Росії встановилася розслаблена атмосфера. Звичайно, щоб переконати себе, що «все йде за планом», пересічному росіянину необхідно докласти деяких зусиль, але подумати, що все не так, з найнеприємнішими наслідками, настільки незатишно, що безпечніше потроїти зусилля, щоб не помічати наростаючі ознаки втрати нормальності.

Про те, що народ при цьому, загалом, непогано уявляє, що відбувається в Україні, говорить відсутність великої кількості охочих укладати контракт з армією, хоча він обіцяє величезні за мірками депресивної глибинки гроші. Погоджуються або відверті лузери, або авантюристи. Жодного всенародного підйому на боротьбу з ким там нині належить боротися в Росії немає. На словах більшість підтримує те, що не можна війною називати, на практиці ж особиста участь виглядає нерозумним екстримом, долею маргіналів. Ну, чи професійних військових, про чудо-гідності яких стільки говорили у телевізорі якраз у контексті відсутності необхідності турбуватися: є кому за Рассеюшку постояти. Ось хай і стоять. Звідси і повна байдужість до трун, що приходять на батьківщину «героїв».

Отже, у той час коли Україна живе війною, занурена в неї всіма думками і почуттями, Росія, яка війну розв'язала і гробить у ній тисячі своїх людей і власне майбутнє, від неї всіляко відгороджується, заштовхує в сліпу пляму. Їй, бачите, неприємно.

Здобути перемогу в цій війні означає, крім усього іншого, змусити росіян у масі усвідомити війну, свою поразку в ній та заслуженість цієї поразки. Витягнути з комфортного самообману та тупої байдужості і сунути мордою в кров та бруд, які вони розвели. Щоб більше не кортіло. Не впораємося з цим завданням – доведеться чекати нового лиха звідти ж, від тих самих.

Леонід Швець, спеціально для «Слово і діло»

Статьи по теме
«Убить нельзя использовать». Башни Кремля и Пригожин
«Убить нельзя использовать». Башни Кремля и Пригожин

Игорь Тышкевич: Я уже не раз писал о том, что активность Евгения Пригожина была попыткой стать частью так называемых «Башен Кремля», либо даже (в перспективе) создать свою. Именно поэтому он атаковал руководство МО РФ, демонстрируя неспособность решения задач силами «армии» и последовательно называл «армией» свою структуру.
24.08.23 — 567

Що спільного між Нігером та білоруськими вертольотами над Польщею?
Що спільного між Нігером та білоруськими вертольотами над Польщею?

Вадим Денисенко: Вже зараз росіяни будуть пробувати робити дві нові точки напруги в світі: одна на польсько-білоруському кордоні, інша в Нігері. Обидва конфлікти мають на меті одну річ: відволікти захід від України, зменшити постачання зброї і спробувати змусити Захід сідати за стіл переговорів.
02.08.23 — 449

Гра в «солом'яного бичка»: яка перемога над Росією потрібна Америці
Гра в «солом'яного бичка»: яка перемога над Росією потрібна Америці

Максим Розумний: Є кілька міфів про наші відносини зі стратегічним союзником (США), які сьогодні домінують у публічному дискурсі. Перший: американці бояться перемоги України над Росією. Другий: ще більше американці бояться того, що Росія «розвалиться». Третій: американці штовхають наше керівництво до того, щоб завершити війну якомога швидше. Насправді, американцям не потрібна перемога України у тому сенсі, як ми її розуміємо (повне звільнення окупованих територій).
10.07.23 — 795