Контракти.ua

669  —  02.09.22
США обмежують продажі складних чипів до Китаю та Росії
США обмежують продажі складних чипів до Китаю та Росії

Американські виробники встановили обмеження на високоякісні графічні процесори, які забезпечують роботу суперкомп’ютерів і штучного інтелекту.

Суперкомп’ютери використовуються в програмах, які включають розробку зброї та збір розвідданих. Пише ТСН. 

Про це повідомляє The New York Times.

Американські виробники чипів Nvidia та AMD встановили обмеження на високоякісні графічні процесори, які забезпечують роботу суперкомп’ютерів і штучного інтелекту.

Нові обмеження стосуються високоякісних моделей чипів, відомих як графічні процесори. Такі продукти спочатку були розроблені для рендерингу зображень у відеоіграх, але в останнє десятиліття широко застосовувалися в найбільших суперкомп’ютерах, які використовуються вченими та інтернет-компаніями для таких програм, як розпізнавання мови та об’єктів на фотографіях.

Суперкомп’ютери використовуються в програмах, які включають розробку зброї та збір розвідданих, а деякі великі системи в Китаї були пов’язані зі спостереженням за мусульманськими меншинами країни. А.І. технологія також все частіше використовується для таких цілей, як ідентифікація облич у відеозображеннях.

Обмеження є частиною холодної війни між Китаєм і Сполученими Штатами за першість у передових технологіях. Китай розробив багато чипів самостійно, та загалом покладається на заводи в Тайвані для виробництва найдосконаліших моделей.

Уряд заявив, що нова вимога усуне ризик того, що ці продукти можуть бути використані або перенаправлені для військового використання в Китаї та Росії, за даними компанії.

Міністерство торгівлі Китаю в четвер звинуватило Сполучені Штати у "зловживанні заходами експортного контролю для обмеження експорту товарів, пов’язаних з напівпровідниками, до Китаю".